Edgar Cayce – Rüyaların Dili

Neden rüya görüyoruz? Rüyalar araştırma laboratuarlarının ileri sürdüğü gibi, bil inçaltının fantezi leri ya da bilinçaltının sembollerle ortaya vu ruluşu mudur? Ya da, gene rüya laboratuarlarının son saptamalarına göre , d uygu ve düşüncelerin düzenlenme si ne katkıda bulu nan görüntüler midir sadece? Yoksa bir başka laboratuarın ileri sü rdüğü gibi, kişi nin yaşadıkları nı, kendince, yenide n gözden geçirmesi m idir? … Ya p iyasadaki rüya yorum kitapları? … Onlar rüyanın gerçeklerine ne denli yaklaş ıyorlar? … Yıllardır bu alacı i nc eleyen disiplin le rden biri de psikoloji. Onu n bu konudaki tek yanlı varsayı mları ne ölçüde güvenilirdir? Bu özlü kitapta ve rilen bilgiler tüm bu alanlardaki b i lgi ve a raştırmaları çok aşıyor. Onlardaki bazı doğru ları o naylıyor, ama bize rüyaların çok daha üstünde anlam ve işlevle ri olduğunu gösteriyor, hem de pek faz la … Bir b enzetme yapılacak olu rsa, onlar aysbergin sadece su yüzü nde görü nen bölümü ne bakıyorlar, dipteki derinlikten pek haberleri yok … İşte Cayce’ın ve rdiği bilgilere göre rüyala- 8 rın anlam ve i şl evlerinden bazı ları: Problem Çözücü Rüyalar Bunlara kuluçka rüyalar da deniyor. Bu tür rüyalar öncel i kle günlük yaşamın sorun ları na çözüm getirirler, i nsanın çözemediği bir soruna çözüm yolu gösterirler. Bu ve öteki tür rüya örneklerini ve açıklamalarını, konu ların akışı sırası nda, Cayce’in usta yorumlarıyla birlikte göreceğiz. Bu rüyaların en i leri biçimi, bil i madamlarının gördüğü, onların b uluşlarına katkıda b u l u nan rüyalardır. Alman kimyacısı Keku le’nın, günle rdir aradığı , benzolün açık formülünü esinlend iği rüya gibi… Arkeolog H e rman V. Hilbrecht’in ç ivi yaz ısını çözen rüyası gibi… İnsanın Gizli Güçlerini Ortaya Çlkar1cı Rüyalar insanın telepati, ge leceği görme gibi güçlerini serg i lerler. (Bu kon u larda elinizd eki kitapta örnekler verildiğinden, ayrıca açıklamalara girmiyoruz.) Haberci Rüyalar Bize ge lece kle i lgili haberler verir ve i kazlarda bulunurlar. 9 Sağlık Koruyucu Rüyalar Benden kaynaklanan uyarı lard ı r, bedenin bir ihtiyac ını ya da z ayıf yanlarını i şaret ederler. İnsam Üst Benliğine Yükselten Rüyalar İ nsan ü zerinde derin etkiler yaratan mesaj nitel iğindeki rüya lardı r. Vizyon adını al ırlar. İnsana Serüvenler Sunan Rüyalar İnsana yaşamadığı serü venler sunarak, tecrübe e ks ikliğini gidermede yardımcı olurlar. Geçmiş Yaşamlar1 Gösteren Rüyalar Bazı rüyalar da geride bıraktığımız eski yaşamlarımızdan i z leni mlerdir.


Bu rüyaların özelliği; değişik ke sitler, değişik sah neler şeklinde tekrarlanmalarıdır. Eğitici Rüyalar Çoğu zaman sembolik ya da d olaylı yolla yaptığımız bir yanlışı, bir eksikliği mizi gösterir, bize ışık tutarlar. Bazen kıyas lamalarla doğrusunu göst erirler. l 1.J Günlük Endişelerden, Korkulardan Kaynaklanan Rüyalar Bazen gü nlük endişeleri mi z, korkularımız bilinçaltının boşalması biçiminde kendilerini o rtaya vuru rlar. İhtiyaç/afi Gösteren Rüyalar D ostları z iyaret, tiya tro, s eyahat gibi i nsani i htiyaçlar da rüyalarda kendilerini belli ederler. Öte Alemle İlişki Rüya/afi Öte alemdeki ölmüş yakın larımızla buluşmalarımız da, o radaki tecrübelerimiz de rüyalarımıza konu olur. Anlamsız Rüyalar Fazla yemekten, içkiden,· i laçla rdan kaynaklanan kab us biçimi nde ya da anlamsız rüyalar, fi ziksel bedenin tepkisi olarak o rtaya çıkarlar. · Rüyaların daha pek çok anlam ve işlevi vardır. Kitapta yeri geldi kçe bunJar da anlatı-. lacak … Özetle, rüyalar maddi benliğin yanı sıra, aklı ve ruhu geliştiri-rler, elbette daha 11 çok onlardan yararlanmak koşuluyla … Onlar i nsanın d ünya eğitiminin önemli bir parçasıdır, özell ikle insan hayatı nın büyük bir bölümü uykuda ve onun da b üyüdükçe bir bölümünün rüyalarla geçtiği düşünü lürse … Ge rçekten de, i nsan hayatında önemli bir zaman dilimini dolduran rüyaların çe şitli anlam ve işlevleri olmasından daha doğal ne olabilir k·7 1. Yukarıdaki açıklamaların ışığında, rüyaların i nsanın çeşitli varl ık d ü zeyleri nden kaynaklandığı çıkarılabilir. B u n lar Cayce’in verdiği bilgi lerde ayrıntı larıyla görüleceği gibi; beden düzeyi; bi linç d ü z eyi; bilinçaltı düzeyi; üstü n b i linç d ü zeyi ve en ü st realite olan can düzeyidi r. Rüya yoru munda, rüyanın hangi d üz eyden kay naklandığı saptamak ilk adımlardan biridir. Görül düğü gibi rüyalar aysbe rgin yüzeyinden geld iği gibi, başka derinl iklerden de kaynaklanabi l ir.

Bil imsel araşt ırma ve analizler yal nızca yüzeyi gördü klerinden yorumları ve vargı ları çoğu zaman e ksiklidir, hatta yanl ıştır. Rüyalarm Da Yasaları Vardır Yani, rüyalar belli yasalara göre oluşur ve o rtaya çıkarlar. Bunlar da yeri geldiğinde, ayrıntı larıyla anlatılıyor. 12 Rüya Yorum Yasalar1 Aynı şekilde, rüyalar belli yasalara uyarak açıklanabilirl er. İlk Yasa: Rüya görenin ru hsal duru mu nu teşhis etmektir. Rüyanın yarattığı duygular, olumlu mudur, yoksa olmusuz mudur? İkinci Yasa: Rüyanın hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını saptamaktır. Acaba hangi ru hsal ihtayaç bu rüyayı yaratmaktadır? Üçüncü Yasa: Rüyanın hangi düyezden kaynaklandığını saptamaktı r. Her d üzeye göre, yorum farkl ı laşır. Rüya yorumuna başlamanın da u sü l leri vardır. İ nsan önce, kendini en iyi tanıdığı için, kendi rüyas ını yormalıdır. Rüya yorumu p iyasadaki rüya yorum kitaplarını karıştırıp, o açıklama lara göre rüyaları yorumlamak değildir. Çünkü onların dayandığı ne bir yasa, ne bir metod, ne de bir ilke vardır … İkinci adımda rüya yoru m yasalarına u yulur … İlgili bölümde b unları da örnekle riyle b ulacaksınız. Peki , yaptığımı z yorumların d oğru luğundan nasıl emin o labil irsiniz? Bunun için de Cayce üç metod göstermektedir: ı. Rüyalar arası nda kıyaslamalar yapmak, 2. Subj ektif duygulara, sezgilere bakmak, 13 3.

Doğru yaşamak ve e trafa yararl ı olmak, çün kü bu türlü yaşamak i nsanın aklını ve ruhunu geliştirir, daha n et görmesini sağlar. 1 Bazen gördüğümüz rüyaları pek hatırlayamayız, bazen de hiç hat ırlayamayız. Peki onları hatırlamanın bir i mkanı var mıdır? Cayce bunun için de metodlar ve rir. Önce bir haz ı rlık yapılır. Sonra bilinçaltına hatırlama telkinlerinde bulunulur: Rüyayı hat ırlayacağım, rüyayı gördükten sonra uyanacağım gibi … Sonra beden hazırlanır: İstirahati ve dinçliği sağlanır. s on raki aşamada, rüyalar kaydedilir, başkalarına anlatıl ır, akılda tekrarlanır, i ncelenir, kıyaslanır … Bu arada bazı rüyalar hiç hatı rlanmaz. Onlara ne olur? Kural o la rak: Anlamı olup da hatırlanmayan rüyalar, değişik varyasyo nlarla te krarlanırlar. Rüya Türleri Y ukarıdaki açı klamalardan çıkarı lacağı gibi, rüyaları kategorilere ayı rmak da mümkü ndür: Saçma, anlamsız rüyalar, günlük yaşama uyan anlamlı rüyalar, sembolik rüyalar, vizyon lar (eskiler rahmani rüya derler), negatif rüyalar (eskiler şeytani rüya derler), eski ya- 14 şanı rüyaları vb … Bütün bu yasalar, yöntemler, sınıflamalar rüyaların d i lini çöz mede esastırlar. Bunlardan yoksu n p iyasa rüya yorum kitaplarının rüyalara yaklaşımının ne ölçüde yararlı ve d oğru olabi le ceği tartı şma konusudur. Geçmişten Günümüze Rüyalar As l ında, i nsan kendini bildi bileli rüyalarla haşır neşir. Eski primitif kültürlerde de rüyalara büyük önem atfedilmiştir. Çünkü onlar için rüya (bir ö lçüde de doğru o larak) uykuda bedenden ayrı lan ruhu n hayatıdır. Ayrı ca, gene rüyalar o nlara insan üstü güçlerin i lettiği haberleri b ildirmektedir … Kayda geçmiş ilk rüya yorum una Tevrat’ta ras t l ıyoruz. İ .Ö.

1 700′ le rde yaşamış olan Hz. Yusuf büyük bir rüya yoru mcusu. Basireti ve ü nlü rüya yoru mları saye sinde, Mıs ır’ın Firavun’ dan sonra en büyük yöneticisi o luyor. Ve yaptığı rüya yoru mlarıyla Mısır’ı bir fe laketten kurtarıyor. Kur-an’da “Kı ssaların En Güzel i” olarak anılan Yusuf Sure si’ nde babası Hz. Yakub’un ağz ı ndan onun bu sanatının sırrı anlatılıyor: “Rabbin seni seçecek ve sana rüyaların yorumunu öğre tecek.” Ünlü Gılgamış Destanı’nda, Tevrat’taki ne çok benzer, belki de ondan esinlenmiş, rüya yorumlarına rastl ıyoru z … 15 Görü ldüğü kadarıyla, tari hte rüyaları ilk anal iz eden kişi de ünlü Home ros: “Rüyalar, d iyor, en akı lcı ya da en az akı lcı güçlerin etkisiyle o rtaya çıkarlar. Bun lardan birincisi doğru rüyalar, ikinciler saçma rüyalardır.” Yunanlı bilge Sokrat da, rüyaların kaynağını açıkl ıyor: “Rüyalar vicdanımızın sesidir. Bu ses ciddiye alınmalı, ona uyulmalıdır.” Sokrat’ın izinde yürüyen öğrencisi Platon da, rüyaların psikolojik köke ni nden söz ediyor: “İyi ve kötü olmak ü z ere, iki tür rüya vardır. Kötü rüyalarda, aşırı ve kontrol edilemez dürtüler o rtaya çıkarlar. Ne va r ki , kendini kontrol edebilen i nsan, rüyasında gerçeği bul abilir ve kötü rüyalar o nu rahatsız etmez.” Aristo her konu ile olduğu gibi, rüyalarla da ilgilenmiş, ne var ki burada faz la derine i ne memi ş: “Rüyalarımız, genelde, rastlantısaldır ve bir anlam taşımaz lar” diyor. Rüyalar ü ze rine i lk kitabı il.

Yüzyıl’da Daldisli Artemidor yazmış. Ona göre beş tür rüya vardır:

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir