Fatma Özkan – Altın Arığ Destanı

Çok köklü ve zengin bir kültüre sahibiz. Folklorumuz. inançlarımız. tarihimiz. dilimiz, edebiyat ve sanatımız ortak kültür mirasımızı oluşturuyor. Millet olarak varlığımızın asıl kaynağını bu miras teşkil etmektedir. Türk dünyasının iş birliği, bu ortak mirası tanımak ve paylaşmakla sağlanacaktır. Bir sözlü edebiyat ürünil olan destanlar. bu mirasın zengin kültür hazinesi niteliğindedir. Milli kültürün yaşatılıp yayılması ve ortak şuurun teşekkülünde destanlar önemli rol oynayan eserlerdir. Destanlarda geçmiş, hlil ve gelecekle ilgili düşünce ve değerlendirmelerin yanı sıra, çeşitli devirlerdeki hayat tarzlarından canlı kesitler buluruz. Bu özellikleriyle destanlar, milletlerin kültürel aynası gibidir. Türk milletir.in de idealleri, şavaşları. zaferleri, sevinç ve üzüntüleri, kısacası bütün maceraları destanlarının içerisinde saklanmıştır.


Milli gurur, zevk, heyacan, çoşku ve yas, destan anlatıcılarının dilinde ifadesini bulmuştur. Milletimiz, destanlardaki olaylardan ibret almış, kahramanları örnek kabul etmiştir. Bu yönüyle destanlar, milli ruhu halk hafızasında yaşatarak milli hayat tarzının oluşmasını sağlayan önemli kültür değerlerimizdir. Sayısız olay ve kahramanın §deta geçit resmi sayılan destanları okumak, bir anlamda halkın söyleyen dili, işiten kulağı olan kayçıların, cıravların, ozanların ve destan anlatıcılarının dilinden bu kahramanları tanımak demektir. Yeni nesiller bu eserleri okuyarak ortak �eleceğimizin kültürel temellerini öğrenmelidirler. Destanlarımızın sayısının şimdiye kadar bildiklerimizden ibaret olmadığı Türk dünyasının kapılarının açılmasıyla daha iyi anlaşıldı. Türk devlet ve topluluklarının edebiyatında henüz adını yeni duyduğumuz pek çok Türk destanınıyla karşılaşmaktayız. İşte, Hakas Türklerinin Altın Arığ. adlı destanı da, bunlardan birisidir. Diğer Hakas destanları gibi, Alun Anğ destanı da, Hakas Türklerinin doğumdan ölüme kadar bütün hayat tezahürlerine yön veren, dinamik bir kültür değeridir. Ne yazık ki Altay, Hakas. v Tuva, Şor ve Saha Türkleriyle, onların edebiyatları ülkemizde pek tanınmamaktadır. Bu kitap, Hakaslar hakkındaki ilk ilmi yayındır. Göroğlu’ nun Türkmenistan-rivayetinden sonra Altın Arığ, Ahmet Yesevl Üniversitesine Yardım Vakfının Türk okuyucusuna de�tan külliyatımızdan yeni bir armağanı. Türkiye’de yetişmiş bir ilmi araştıımacı olarak Abdullah Tukay’ın şiirlerini Tatar Türkçesinden aktarıp, inceleyerek bize tanıtan Dr.

Fatma Özkan, bu defa Hakas Türkçesinden Altın Anğ Destanı’nı Türkiye Türkçesine kazandırmıştır. Bu güzel eseri ortaya çıkardığı için Dr. Özkan’ı kutluyor bilim,. fikir ve sanat adamlarımızdan bu tür çalışmaların devamını bekliyoruz .

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir