Nur Eda Kasap – Yeni Çağın Çocukları

Öncelikle size teşekkür ediyorum. Bu satırları okuyabildiğinize göre, kitabımı almışsınız ya da içine göz atmaktasınız. Yeni Çağın Çocukları nasıl oluştu? Çocuklarla çalışmaya başladığımda anladım ki, çocuklara bir bilgiyi aktarabilmek için onların anladığı dili kullanmanız gerekiyor. Yoksa belli bir süreden sonra sizi dinlemiyorlar. Anlatacaklarınızı onların en iyi bildiği “oyun” diliyle aktarabilirseniz her şeyi kolaylıkla öğreniyorlar. Kendi kendime dedim ki, bu önemli bir anahtar. Madem oyunlar ve masallar ile çocuklara ulaşabiliyoruz, o zaman vermek istediğimiz her şeyi, çocuklara oyunlar aracılığı ile aktarabiliriz. Başladım okumaya ve araştırmaya. Oyunlar aracılığı ile çocuklarla daha iyi iletişim kurulabildiğini gördüm. Oyun harici, çocukla daha iyi iletişim kurmak nasıl mümkün? Nelere dikkat edebilirsek çocuklarımızın daha iyi yetişmesini sağlayabiliriz? Bize yararlı olabilecek başka teknikler var mı? Ve kitap yavaş yavaş oluşmaya başladı. Yeni Çağın Çocukları’nı, okumuş, araştırmış olduğum, anne ve babalarda gördüğüm, anaokullarında ve okullarda karşılaştığım örnekler ile, birçok kaynaktan bilgileri harmanlayarak oluşturdum. Tüm yararlı bilgilerin özetlenmiş hali olduğunu söyleyebiliriz. Okuyacaklarınızın bir kısmını biliyor olabilirsiniz. Okurken, “Bunu biliyorum, evet okumuştum, aaa, ben de aynı fikirdeyim…” şeklinde içsel konuşmalar yaşayabilirsiniz. Önemli olan bilmeniz değil, YAPA-bilmenizdir.


Bildiklerinizi eyleme geçirip, uygulayabiliyorsanız çok güzel. Anne ve baba olarak, en değerli göreve, bir insanı günbegün biçimlendirme görevine sahipsiniz. Bu görev her şeyi doğru bilmekle, tüm becerilere sahip olmakla ilgili değildir. Tamamen bu yüce görevi yürekten istemek, arzu etmekle ilgilidir. Çocuğunuzu yetiştirmek için sadece bunu istemek ve elinizden gelenlerin en iyisini yapmaya özen göstermeniz yeterlidir. Her çocuk (yani her birey) TEK ve ÖZEL’dir. Bu nedenle her kişiye aynı davranmak aynı sonucu vermeyebilir. Sizlere hayat boyu sürecek olan bu görevinizde, çocuğunuzun ilk yıllarından itibaren onunla iyi iletişim kurabilmeniz için çeşitli bilgileri paylaşacağım. Çocuklarınız ile iletişiminizin temeli anne karnında başlıyor. Sonrasında ise onun anlayabileceği “oyun”lar ile devam ediyor. Bu oyunlara dahil olup, bu dönemi keyifle geçirebilirsiniz. Unutmayın ki, çocuğunuzu sadece “bir” kez yetiştirebiliyorsunuz… Kısaca bu kitap, çağımızın “yeni” çocukları ve aileleri için. Başlarken Okumaya başlamadan önce, kitabın bölümleri hakkında bilgi vermek istiyorum. İlk bölüm, “Yeni Çağın Bilgileri” adını taşıyor. Yenilenmekten söz ediyorum.

Anne ve babaların öncelikle kendileri yenilemesi, yeni bilgilere açık ve sürekli gelişim içinde olması konusunu işliyorum. Oyun kısmında; oyunun, çocuğun gelişimine etkisi anlatılıyor. Çocuk, doğduğu andan itibaren oynamaya başlıyor. Anne ve babalar da bu oyunlara ortak oluyor. “Aç ağzını, yoksa bak baba yiyecekmiş mamayı.” “Annesi o bizim topumuz, biz oynuyoruz.” Bu cümleler sanırım tanıdık gelecektir. Kitabın birçok yerinde, size yabancı olmayan ifadeler bulacaksınız. Okula başlamasıyla birlikte, aileler çocuklarını oyunlardan uzaklaşması için yönlendiriyor. Onlara elbette hak veriyorum. Ancak, ilk andan itibaren her şeyi oyunlarla yaptıran anne ve baba bir anda çocuğun en bildiği kavramı bırakmasını istiyor. Oysa oyun, çocuk için hayatın kendisi. Bu bölümde, oyunun, çocukların zihinsel, ruhsal ve bedensel gelişimine faydası açıklanıyor. Ayrıca, çoklu zekâ kavramı ile ilgili bilgiler bulunuyor. Oyun, çocuk ile iletişim kurmanın temel yolu.

Çocuk için ciddi bir iş. İlk yaşlarından başlayarak çocuğunuz ile iletişim kurmanızın anahtarı. Bu dönemde kuracağınız iyi iletişim, ilerleyen yaşlarında sizinle kuracağı iletişim açısından büyük önem taşıyor. Oyunlar sayesinde ona “rol modeli” olabilirsiniz. İkinci bölümde, oynayabileceğiniz oyun örnekleri bulunuyor. Bu oyunlar ile vermek istediğiniz mesajları çocuklarınıza kolaylıkla aktarabileceksiniz. Tabii oynarsanız. Üçüncü bölüm, NLP ile modelleme ve etkili iletişimi anlatıyor. Çocuğunuzun temsil sistemine göre, doğru ifadeleri kullanma hakkında size bilgi veriyor. Belli bir yaştan sonra isteseniz de çocuklar oyun oynamıyor. Üçüncü bölüm bu dönemde size yardımcı olacak bilgilerin özeti diyebiliriz. Dördüncü bölümde, çocuğunuzun oyun çağından çıkıp yetişkinliğe adım atarken, kendine güvenen, sorumluluk sahibi bir birey olabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler paylaşılıyor. Beşinci bölüm ise yeni çağ anne ve baba davranış modellerini açıklıyor. Bu bölüm, bazı doğru anne-baba davranış modelleri ile örnek olmaması gereken davranış modellerini ele alıyor. Büyük olasılıkla kendi davranış modelinizi bu kategorilerden birinde bulabileceksiniz.

İşte başlıyoruz.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir