Tony Buzan – Hafızana Hükmet – Hafızanın Gücünü Artırmak İçin Yaratıcı Yöntemler

Size, sınavlarının çoğundan çakmış ve 16 yaşındayken okulu bırakmış, öğretmenleri tarafından asla bir baltaya sap olamayacağı söylenmiş ama sonunda Dünya Hafıza Şampiyonu olmuş bir öğrenciden bahsetsem, büyük olasılıkla benim bir roman yazan olduğumu ve bu hikâyenin de gerçek olamayacağını düşünürsünüz. Ama gerçekten de doğru. O “başarısız delikanlı” benim! Okulu bıraktıktan sonra çeşitli işlerde çalışıp seyahat ederken, bir gün televizyonda Creighton Carvello adında bir adama rastladım. Bir deste iskambil kâğıdını üç dakikadan az bir sürede ezberleyebiliyordu. Bu benim için tam bir mucizeydi. İşin içinde bir hile olmadığı da ortadaydı. Creighton gerçekten de inamlmayacak kadar kısa bir süre içinde o kartlan ezberleyebiliyordu. “Benim beynim de tıpkı onunki gibi. Eğer o bunun gibi bir marifet haline getirebiliyorsa bunu benim de yapabilmemin bir yolu olmalı” diye düşündüm. Ve kendimi eğitmek için kolları sıvadım. Birkaç ay sonra, “kutsal” üç dakika eşiğine ulaşmıştım. Hızla büyüyen “hafıza kası”mla başka neler yapabileceğimi merak ediyordum ki, 1991 yılında, şu anda elinizde tuttuğunuz kitabın yazarı Tony Buzan tarafından ilk kez düzenlenecek olan Dünya * GrancJ Master of Memory (Büyük Hafıza Üstadı) 10 Hafıza Şampiyonası’m duydum. Yarışmaya girdim ve muazzam bir zihin savaşından sonra Dünya’mn ilk Hafıza Şampiyonu ilan edildim. Dünya Şampiyonluklarıma uzanırken kullandığım temel ilkeler, Tony Buzan’ın kitabında çerçevesi çizilenlerle aynıdır. Eğer bu ilkeleri, kitabın son derece canlı biçimde betimlediği bilgi matrislerine uygularsanız, hafıza ve bilgi dünyalarını aynı anda idare edebilir, benim çok eğitici bulduğum avantajlardan siz de faydalanabilir ve bu uygulamaların bana kazandırdıklarını siz de kazanabilirsiniz: Daha fazla özgüven, giderek ustalaşan ve büyüyen bir hayal gücü, gelişmiş bir yaratıcılık, geniş anlamda ilerlemiş algı becerileri ve evet, çok daha yüksek bir IQ! Bu alandaki yetkinliği kanıtlanmış bir yazarın bu aydınlatıcı kitabının önsözünü yazmaktan onur duyuyorum.


Tabii bunun yanı sıra Yaratıcı IQ alanındaki dünya rekorunu elimde tutuyor olmaktan da… Tony, beyin ve öğrenme üzerine sayıları seksen beşin üzerinde çok okunan kitabın yazarıdır. Beyin Vakfı’nın kurucusu, Zihin Sporları Olimpiyatları’nın kurucularından biri ve artık dünya çapında ün kazanmış olan Zihin Haritaları’mn yaratıcısıdır. Forbes dergisi tarafından, uluslararası konuşmacılar sıralamasında Mikhail Gorbaçov, Henry Kissinger ve Margaret ThatcheFla birlikte ilk beş kişi arasında sayılmaktadır. Bana göre, Tony, hem sözel hem de yazılı olarak dünyanın en etkili İletişimcilerinden biridir. Tüm yaşamınızı muhteşem bir şekilde değiştireceğini bildi- d ğim bir seyahata başladığınız için sizi kutlarım. Dominıc O’Brien Önsöz ûr. Susan Ufhiting (GMM) (İLK ÛÜNYfl KAÛINLAR HAFIZA ŞAMPİYONU) Hafızasını geliştirmekle ciddi olarak ilgilenen herkes bu kitabı okumalı. Bu, herkesin okuması gerektiği anlamına da geliyor çünkü hepimiz, geliştirilebilecek hafızalara sahibiz. Bu kitaba ilk kez birkaç yıl önce, küçük çocuklarımın bakımını zorlu bir mücadele haline getiren meslek hayatımı bıraktıktan sonra rastladım. Benzer durumlardaki pek çok kişi gibi ben de ilave zihinsel uyarımlara gereksinim duyuyordum. Galiba aynı zamanda, hafıza tekniklerine de ilgi duyuyordum. Özellikle de sınavlara daha kolay hazırlanma ve hayatın talep ettiği her şeyi kolayca anımsama ile ilgili olanlarına. Şansıma, Tony Buzan’m çalışmaları ile tanıştım ve elinizdeki kitabın ilk baskısını okudum. Kitap beni tam anlamıyla gafil avladı diyebilirim – bilgileri ezberlemenin bu kadar eğlenceli olabileceği aklıma bile gelmemişti! Ne de olsa, sınavlar için ders çalışmak her zaman usandırıcı ve belki de sıkıcıydı. Ama ezberlemek aniden sadece mümkün değil, aynı zamanda zevkli bir hal aldı ve hafızamı genişletmek de hobim oldu.

Tony’nin eserlerinden öğrendiğim hafıza tekniklerini kullanmak beni başka yerlere de götürdü ama bu kesinlikle sadece bir ezberleme hadisesi değildi. Bestecilerin çoğunu ezberlemiş biri olarak artık onların yaşadıkları dönemle çok daha iyi bağlantı kurabiliyorum. Zihnim bir şekilde daha fazla odaklanıyor ve onların müziğini her zamankinden daha fazla takdir edebiliyo- 12 Hafızana Hükmet ram. Artık beynimde onların her biri için bir “kanca” olduğundan kolaylıkla yeni bilgiler ekleyebiliyorum. Resim ve ressamlar, hiçbir zaman daha önceki çalışmalarımın bir parçası olmamıştı ama aklımı başıma toplayıp onlar hakkında bir şeyler öğrenmek benim için gerçek bir kazanç oldu. Başlangıçta benim için yepyeni şeyler öğrenmek eğlenceliydi ve Ulusal Galeri’yi ziyaret edip de odadan odaya geçerek ezberlediğim tüm tabloları teker teker keşfettiğimde aldığım zevki tahmin edebilirsiniz. Çocuklarıma, ressamlar hakkındaki tüm ayrıntıları ve onların özel tarzlarım anlatabiliyordum. Bu çok tatminkâr bir deneyimdi, hem de sadece çocukların Anne’lerini yeni bir saygıyla bakmalarına neden olduğu için değil… Bütün bunlar benim 1994’te Dünya Kadınlar Hafıza Şampiyonu, 1996’da da dünyanın ilk kadın Büyük Hafıza Üstadı olmamla doruğa ulaştı. Bu hafıza tekniklerini yaşamımın daha önceki zamanlarında, tüm o sınavlara girmeden önce bilmeyi ne kadar isterdim! Siz bir okur olarak bu fırsata sahipsiniz. Bu kitap en eğlenceli şekilde nasıl öğrenebileceğinizi öğretecek – ama sizi uyarıyorum, bağımlılık yaratabilir!

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir