Hannah Kent – Ölü Gömme Törenleri

Yardımcı Rahip Thorvardur Jonsson a, Bu mektubun, Tanrı’nın emirlerini yerine getirdiğiniz VesturhOp’ta size muvaffakiyetle ulaşacağını ve sağ salim elinize geçeceğini umut ediyorum. Öncelikle, İzlanda’nın güneyindeki çalışmalarınızı başarıyla sonuçlandırmanızdan dolayı sizi gecikerek de olsa tebrik etmek isterim. Cemaatinizin üyeleri gayretli ve çalışkan genç bir adam olduğunuzu söylüyorlar. Ben de sizin, babanızın gözetimi altında vaizliğe başlamak üzere kuzeye gitme kararınızı onaylıyorum. Gideceğiniz yerde insanlığa ve Tanrı’ya olan ödevlerini yerine getirmeye hevesli dürüst kişilerin bulunduğunu bilmek benim için büyük bir mutluluk. İkincisi, Bölge Komiseri yetkilerime dayanarak sizden bir hizmet talebiyle bu mektubu yazıyorum. Sizin de bildiğiniz gibi, şu aralar cemiyetimiz üzerinde bütün karanlığıyla suçun gölgesi dolaşmaktadır. Geçen yıl işlenmiş olan Itlugastadir Cinayetleri bu bölgenin çürümüşlüğünün ve günahkarlığının tiksindirici bir simgesi oldu. Hunavatn Bölge Komiseri olarak ben, böyle bir toplumsal düzensizliğe tahammül edemem. Kopenhag’daki Yüksek Mahkeme’nin bana verdiği yetkilere de dayanarak, Ittugastadir canilerinin idamlarını gerçekleştirmek niyetindeyim. İşte bu olaydan dolayıdır ki, Yardımcı Rahip Thorvardur, sizin yardımınızı istiyorum. Hatırlayacağınız gibi yaklaşık on ay önce cinayetlerle ilgili bir mektubu, cezalandırma vaazlarının verilmesi için ruhban sınıfının dolaşımına sundum. Olanları bir defo daha, ama bu sefer kapsamlı bir değerlendirmeyle size iletmeme lütfen izin verin. Geçen yıl Mart ayının 13’ünü 14’üne bağlayan gece üç kişi, sizin de tanıyor olabileceğiniz Natan Ketilsson ve Pitur Jonssona yönelik şiddetli ve menfur bir suç işlemişlerdir. Pitur ve Natan, Natan’ın çiftliği olan Iltugastadir’de çıkan yangının kalıntıları arasında bulunmuş ve daha yakın bir tetkik sonucunda bedenlerinde kasten açılmış yaralar olduğu 19 ÖLÜ G ÖMME TÖRENLERİ meydana çıkmıştır.


Bu keşif üzerine bir tahkikat başlatılmış ve takibinde bir dava açılmıştır. Geçen yıl 2 Temmuz’da söz konusu üç kişi (biri erkek, ikisi kadın) bu cinayetlerle yargılanmış, benim başkanlık ettiğim Bölge Mahkemesi’nce suçlu bulunmuş ve boyunları vurularak idama mahkum edilmişlerdir: “Kim ki birine vurup onu öldürürse, kendisi de kesinlikle öldürülecektir.” Verilen ölüm cezası geçen yıl 27 Ekim’de Reykjavik’te toplanan Yerel Mahkeme tarafından da onaylanmıştır. Şu an itibariyle davayı gören Kopenhag’daki Yüksek Mahkeme’nin de benim verdiğim esas hükmü kabul etmesi muhtemeldir. Suçlanan adamın ismi Fridrik Sigurdsson ‘dur ve kendisi Katadalur’daki çiftçinin oğludur. Kadınlar ise Sigridur Gudmundsdottir ve Agnes Magnusdottir isminde iki hizmetçidir. Bu suçlular şu an burada, ülkenin kuzeyinde gözetim altında tutulmaktadır ve infaz edilecekleri güne kadar da burada kalacaklardır. Fridrik Sigurdsson, Rahip Johann Tomasson’la birlikte Thingeyrar’a götürülmüş, Sigridur Gudmundsdottir de Midh6p’a yerleştirilmiştir. Agnes Magnusdottir ise infaz edilene kadar Stora-Borg’da kalacakken, burada ifade edemeyeceğim bazı nedenlerle, önümüzdeki ay Vatnsdalur vadisindeki Kornsd çiftliğine taşınacaktır. Suçlu kadın, halihazırdaki manevi rehberinden memnun olmaması nedeniyle var olan az sayıda haklarından birini kullanıp yeni bir papaz istemiştir. Suçlu sizi istemiştir, Yardımcı Rahip Thorvardur. Açıkçası size bu görev için başvururken biraz tereddüt içindeyim. Şimdiye kadarki sorumluluklarınızın cemaatinizin genç üyelerinin ruhsal terbiyesiyle sınırlandırılmış olduğunun farkındayım, ki bunun kıymetinden şüphe etmediğimi de belirtmeliyim, ama görevinizin neredeyse hiçbir siyasi ağırlığı bulunmadığını da kabul etmek gerekir. Hüküm giymiş bir kadını Tanrı ‘ya ve Onun sonsuz merhametine yaklaştırma konusundaki tecrübenizin sınırlı olduğunu siz kendiniz de kabul edebilirsiniz, ki böyle bir durumda göstereceğiniz isteksizliğe itiraz etmem. Çünkü bu görev, tecrübeli din adamlarının omuzlarına bile yüklemekte tereddüt edeceğim bir yüktür.

Bununla birlikte, Agnes Magnusdottir’i Tanrı’yla buluşması için hazırlama sorumluluğunu kabul etmeniz durumunda düzenli olarak ve hava şartları izin verdiği ölçüde Kornsd’yı ziyaret etmekle yükümlüsünüz. Tanrı’nın sözlerini yerine getirmeli ve suçluya pişmanlığı ilham ederek adaletin kabulünü sağlamalısınız. Lütfen hükümlüyle aranızda 20 H ANNAH K ENT gelişebilecek muhtemel bir yakınlığın ya da karşıdan gelebilecek yaltak/anmaların kararınıza etki etmesine izin vermeyin. Kısacası Rahip, verecek anlamlı nasihatler bulamayacak olursanız, benimkilere başvurun. Cevabınızı bekliyorum. Lütfen size gelen habercimi bu konuda bilgilendirin. BÖLGE KOMİSERİ Björn Blöndal 21 Yardımcı rahip Thorvardur J6nsson, Breidab6lstadur kilisesinin bitişiğindeki çiftlikte ocağın taşlarını onarırken, babasının kapı girişinde boğazını temizlediğini duydu. “T6ti… Dışarıda Hvammur’dan gelen bir ulak var, seni soruyor.” “Beni mi?” diyerek babasına bakan T6ti elindeki kocaman taşı o şaşkınlıkla yere düşürdü. Az kalsın ayağını eziyordu. Rahip J6n sıkıntıyla dişlerini gıcırdattı, başını eğip T6ti’yi usulca iterek kapıdan içeri girdi. “Evet, seni. Hadi git, bekletme.” Ulak, paltosu yıpranmış bir uşaktı. Önce T6ti’yi baştan aşağı süzüp, ardından sordu: “Rahip Thorvardur J6nsson musunuz?” “Merhaba.

Aradığınız kişi benim, ama doğrusu yardımcı rahip olacak.” Uşak omzunu silkti. “Saygıdeğer Bölge Polis Komiserimiz Björn Blöndal’dan size bir mektup getirdim.” Paltosunun içinden küçük bir kağıt parçası çıkararak T6ti’ye verdi. “Siz mektubu okurken burada beklemem emredildi.” Uzunca bir süre uşağın cebinde kalmış olan mektup ılık ve nemliydi. T6ti, mektubun o gün yazıldığını belirten mührü açtı ve girişin dışındaki odun kırma kütüğüne oturarak okumaya başladı. Blöndal’ın mektubunu okuyup bitirdikten sonra kafasını kaldıran T6ti, uşağın kendisini izlediğini gördü. Uşak, bir kaşı havada “Evet?” diye sabırsızlıkla sordu. “Anlayamadım?” “Bölge Komiseri’ne vereceğiniz yanıt nedir? Bütün gün bekleyemem.” “Babamla konuşabilir miyim?” Uşak iç geçirdi. “Konuşun bakalım.” 23 Ö LÜ GÖMME TÖRENLERİ T6ti’nin babası içeride, badstofoda, 1 yatağının üzerindeki battaniyeleri düzeltiyordu. “Evet?” “Mektup Bölge Komiseri’nden gelmiş.” T6ti, mektubu babasına uzattı.

Kararsız kalmış gibi görünüyordu. Babası yazılanlar hakkında hiçbir şey söylemedi, kayıtsız bir yüz ifadesiyle mektubu katladı ve T6ti’ye geri verdi. T6ti sonunda sessizliği bozup “Ne söylemem gerekiyor?” diye sordu. “O senin bileceğin iş.” “Kadını tanımıyorum bile.” “Evet.” “Bizim cemaatten de değil…” “Değil.” “Peki, niye beni istiyor ki bu kadın? Ben yalnızca bir yardımcı rahibim.” ‘ Babası yatağına doğru döndü. “Belki de bu soruyu kadının kendisine sormalısın.” Uşak odun kırma kütüğüne oturmuş, elindeki bıçakla tırnaklarını temizliyordu. “Eee … Yardımcı Rahibimiz’den Bölge Komiseri’ne ne yanıt götüreceğiz?” T6ti’nin yanıtından, verdiği karardan emin olmadığı seziliyordu. “Blöndal’a söyleyin, Agnes Magnusd6ttir’le buluşacağım.” Uşağın gözleri büyüdü. “Demek bütün bunlar o konuyla ilgiliydi?” “Kadının manevi rehberi olmam isteniyor.

” T6ti’ye bakakalan uşak birden gülmeye başladı. “Ey güzel Tanrım,” diye homurdandı. “Kediyi evcilleştirmek için bir fareyi seçmişler.” Sonra da atına atlayarak tepelerin ardında gözden yitip gitti. Öylece kalakalmış olan T6ti, mektubu, sanki her an alev alacakmış gibi kendinden uzakta tutuyordu.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir