Cem Eroğul – Hukuk ve Demokrasiye Aykırı Halkoylaması

21 Ekim 2007 günü yapılacak olan halkoylaması, hem hukuka hem de demokrasiye aykırıdır. HUKUKA AYKIRILIK Anayasamızda, halkoylamasına sunulmuş bir metinde değişiklik yapılmasına olanak verecek hiçbir yol yoktur. Anayasamızın izin verdiği tek yol, oylanacak metnin bütünüyle yürürlükten kaldırılmasıdır. Oysa TBMM, halkoylamasından beş gün önce kabul ettiği yeni bir anayasa değişikliğiyle, halkoylamasına sunulacak metni değiştirmiştir. Bu işlemin sonucu, halkın önüne yeni bir metnin konmasıdır. TBMM’nin böyle bir yetkisi yoktur. Anayasa’nın 6. maddesine göre, hiçbir organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. Kuşkusuz, bu hüküm TBMM’yi de bağlar. Anayasa’nın, ne anayasa değişikliklerini düzenleyen 175. maddesinde, ne de başka herhangi bir maddesinde, TBMM’ye bir metni halkoyuna sunma yetkisi verilmemiştir. Bu yetki yalnızca Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı da, bu değişik metinle ilgili olarak bu yetkisini kullanmamıştır. Zaten kullansaydı, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun’un hükmüne göre, bu yeni metinle ilgili halkoylaması ancak yaklaşık dört ay sonra yapılabilecekti. Görüldüğü gibi ortada, açık bir anayasaya aykırılık vardır.


Yaptığı bu son işlemle TBMM, açık ve belirgin bir biçimde yetkisini aşmıştır. Eski terimle, bariz bir salahiyet tecavüzü gerçekleştirmiştir. Bu işlem Anayasa Mahkemesi’ne götürülürse, iptal bir yana, yokluk kararı verilmesi bile beklenebilir. Kamu hukukunda bir işlemin hukuka uygunluğu araştırılırken, önce yetki konusuna bakılır. TBMM, anayasanın kendisine hiçbir biçimde tanımadığı bir yetkiyi kullanmıştır. Yetki aşımı varsa, kesinlikle iptal kararı verilir. Örneğimizde olduğu gibi, yetki aşımı bu denli açık ve belirgin olursa, yokluğa da hükmedilebilir. Ne yazık ki, bu açık hukuksuzluğa Cumhurbaşkanı da, 5697 sayılı son yasayı Meclis’e geri göndermemekle ya da halkoylamasına sunmamakla, açıkça ortak olmuştur. YSK de, yaptığı değerlendirmede işin özünü gözden kaçırmıştır. Konu, gümrük kapılarında oy verme işleminin başlamış olması değildir. Bu işlem hiç başlamamış olsa bile, yapılanlar hukuk dışıdır. YSK halkoylamasını herşeye karşın gerçekleştirmeye karar vermekle, kendi yetkisini aşmıştır. Yapabileceği tek şey, halkoylamasını erteleyerek yetkili organların bu kez anayasaya uygun yeni bir düzenleme yapmalarına olanak vermekti. Özetle Türkiye, bu Pazar günü hukuk dışı bir oylama gerçekleştirecektir. DEMOKRASİYE AYKIRILIK Önümüzdeki halkoylaması iki bakımdan demokrasiye aykırıdır.

Oylanacak anayasa değişikliği, hem Türkiye’nin bütün demokrasi geleneğini çiğneyen yepyeni bir cumhurbaşkanı seçim yöntemi getirmekte, hem de üstelik bunu antidemokratik bir biçimde düzenlemektedir.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir