İsmet Özel – Çatlıycak kadar Aşk

K ayseri’de doğdu. K astam on u’da A bdülhak H am it Ilkokulu’nda başladığı öğrenim ini Ç an k ırı O rtaokulu ’nda sürdürüp, 19 6 2 ’de, A nkara Gazi Lisesi’nde tam am ladı. B ir süre A nkara Ü niversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne devam etti. İlk şiirlerin i yayım ladığı 19 6 3 yılında Türkiye işçi Partisi ne üye oldu. Siyasal B ilgiler Fakültesi Fikir K u ­ lübü yönetim kurulunda önce sekreter, sonra asbaşkan olarak görev aldı. “D önüşüm ” dergisinin hazırlanm ası, caddelerde satılması etkinliklerine katıldı. Sonradan adı D ev-G en ç’e dönüştürülen Fikir K u lü p leri Federasyonu’nun kurucuları arasındaydı. B ir yandan da sendikalarda çalışıyordu. Fakülteden mezun olam adan ayrılm ak zorunda kalıp askerliğini Sivas, K onya, Elazığ, M uş’ta sakıncalı onbaşı olarak yaptı. 19 69 da, “A n t” dergisi için O sm an S. A ro lat’ın yö ­ nettiği “D evrim ci G enç Şairler Savaş A çıyo r” başlıklı b ir oturum da A taol Behram oğlu, Süreyya B erfe, Özkan M ert’le, kavgacı (m ilitan) şiir adına, barışçı (pasifist) şiire karşı çıktı. K ısa b ir süre sonra A taol Behram oğlu ile birlikte “H alkın D ostları” dergisini kurdu. O n sekiz sayı yayım lanan bu dergi sıkıyönetim bildirisiyle kapatıld ı. 12 M art 19 7 1 m üdahalesi sonrasında, düşüncelerin i, inançlarını d erinliğine gözden geçirm ek gereğini duydu. B u arada yükseköğrenim ini tamamlamaya karar verdi.


19 7 2 ’de girdiği H acettepe Üniversitesi Fransız D ili ve Edebiyatı Bölüm ü nü 1977 de bitirdi. 19 7 4 te Sezai K a ra k o ç ’un ” D ir iliş ” d ergisin d e “A m entü” adlı şiirin i yayımlamakla İslamcı dünya görüşüne bağlandığını açıkça belirtti. Y e n i anlayışı doğrultusunda şiirler de yazıyordu, ama asıl gelişmesi düzyazıda oldu. 19 7 0 ’lerin ikinci yarısından başlayarak gazete yazılarıyla, yayım ladığı çok sayıda kitapla b ir İslam düşünürü görüntüsüne girdi. Gazete yazarlığının yanı sıra, 19 8 0 den sonra M im ar Sinan Üniversitesi Devlet K onservatuarı’nda Fransızca öğretm eni olarak yaptığı görevden 19 9 8 de emekliye ayrıldı. Ş iir kitapları: Geceleyin Bir Koşu, 19 6 6 ; Evet, isyan, 19 6 9 ; Cinayetler Kitabı, 1975; Şiirler (ilk üç kitaptaki şiirler tarih sırasıyla), 198O ; Şiir Kitabı (Şiir Okuma Kılavuzu; Geceleyin Bir Koşu; Cinayetler Kitabı b ir arada), 19 8 2 ; Celladıma Gülümserken, 19 8 4 ; Erbain (Geceleyin Bir Koşu; Evet, ¡syan; Cinajetler Kitabı; Celladıma Gülümserken b ir arada), 19 87. ikin ci Y e n i’nin eteklerinde serpilen şiiriyle devrim ci anlayışa benzeri görülm em iş örnekler sunm uştu. İslam cı anlayışta da böyle b ir hava estirecek gibi gö rü ­ nürken şiirden düzyazıya doğru kaydı. (Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi, 19 9 9 ) B ir de ism et O zel’in adı verilebilir, en gençler arasından, ilgileri üstüne çeken, değişik yolları başarıyla deneyen b ir şair olarak. (Türk Edebiyatı, 19 65) B u arada, yıllard ır ilgiyle izlenen İsmet O zel’in (…) aranan şairler arasına katıldığını belirtm ek isterim . (Türk Edebiyatı, 19 67) A m a sanatçı olarak da ağırlığını koyabilen, toplum ­ salcı gidişin düşünce yüküyle oluşacak özleri getirebilen b ir şair, b ir öykücü görünm edi gen e… (Belki şiirde A taol Behram oğlu, İsm et Ö zel an ılabilir.) (Türk Edebiyatı, 19 68) G ençlere bakıyorsunuz: ö n c e k i yılların um ut veren iki sanatçısı, A taol Behram oğlu ile İsm et Ö zel yoklar… (Türk Edebiyatı, 1969) Evet, isyan T ü rk şiirin in gelişm elerini sindirm iş, N âzım H ikm et’ten ik in ci Y e n i diye anılan şairlere kadar genişleyen b ir ilişk iler bütününün ürü n ü özgün b ir yaratıcılığa ulaşmış görünen ism et O zel’in , sertliğine sert ama inceliklerle dolu şiirlerin i b ir araya topluyordu. Toplum salcı şiiri deneyen gençler arasında ism et Ö zel in ayrı b ir yeri var, partizanlığı şiirin i yem iyor, dengesini çok iyi tutturm uş. Bence, Evet, isyan yılın en iyi şiir kitabıydı. Oktay R ifat’ın £ı’ır/er’ind en bile “so n ­ ra” diyem em .

(Türk Edebiyatı, IQjo) İsm et Özel şiir bakım ından suskun b ir yıl geçirdi, daha çok “H alkın D ostları ”na yazılar yazdı. (Türk Edebiyatı, 19 7 i) İsm et Özel çok az şiir yayım ladı. “H alkın D ostları” kapatıldıktan sonra başka b ir dergide görünm edi. (Türk Edebiyatı, 19 72) Başlangıçta devrim ci b ir sanatçı ism et Özel. K e n d isi gibi atak, kavgacı, “m ilitan ” olm ayan şairlerin üstüne acımasızca çizgiyi çekiyor. Son ra, b ir gün, değişiyor düşünceleri. Toplum salcılığı, m ilitanlığı b ir yana itip M üslüm anlığı seçiyor. G erçi bu değişmeden önce, 12 M art gibi b ir baskı dönem i yaşanmış, ama ism et O zel’e yönelik b ir y ıld ırma olayı yok. D üşüncelerini değiştirdiği günlerde ise baskı dönem i aşılmış durum da. D evrim ci düşünce um utla bağlandığı b ir şairini yitiriyor, tutucu düşünce yetenekli b ir şair kazanıyor. Am a h içbir yasaya dayanmayan baskıların harcadığı b ir sanatçı denemez ism et Ö z e le . D üşüncelerini değiştirm iş, kendi seçimiyle, başka b ir dünya görüşüne bağlanm ıştır, o kadar. (“P olitika” , 28 N isan 197^, ES) “Z ü p p e” sözcüğünü kötü anlam da kullanınca, ism et O zel’in sözleri geliyor aklıma. İngilizcede iki sözcük var T ü rkçeleri “züppe” olarak verilen. B iri : Dand)>, G iyim ine çok özen gösteren, züppe.

(A rgoda: K e n d i türünde eksiksiz olan.) Ö bürü : Snob, I. K end isin den üstün gördüklerine özenen, onlar gibi görünm eye çalışan, onlarla birlikte olm anın yo lların ı arayan, gösterişçi. 2 . K end isin den aşağı g ö rdüklerini yanm a yaklaştırmak istem eyen, herkesi küçük gören, züppe. ism et Ö zel, züppeliği “dandy’ lik olarak değerlendirince, sanat dünyamızı dolduran züppelerden, “işine özenm e, türünde eksiksiz olanı aram a” gibi gerçekten üstün nitelikler bekliyor. Oysa bizim züppelerim iz, çeşitli düzeylerde, tam anlam ıyla, b irer “sn o b ” . K en d ile rin i üstün görebilm ek için çabalıyor, çevrelerindekileri küçüm seyebilecekleri b ir yere ulaşmak için her şeyden yararlanıyorlar. Keşke “dandy” olabilseler… (“So m u t” , 2 2 N isan 19 8 3) İsmet O zel’in devrim ci şiirlerine de, İslam cı şiirlerine de, aklı başında hiç kimse dudak bükem iyor. D em ek ki politik eğilim lerin etki gücü başarının bütününe eşit değil. (“G ö ste ri” , H aziran 19 8 3) ism et Özel kendine özgü şiirleştirm e yöntem leriyle devrim ciliği yücelten şeyler yazdıktan sonra, 19 7 0 ’lerin başında, İslam d in in den kaynaklanan b ir gizemciliğe kaydı. (Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi, 19 85) Çağdaş T ü rk şiirinde Necip Fazıl’la başlayan İslam ­ cı akım İkinci Y e n i içinde Sezai Karakoç, Cahit Z arifoğlu, İsmet Özel gibi şairlerle sürm üştür. (“M illiyet” , II Mayıs 19 85) B en kültür konuları üzerinde yazıyorum . “Y ap rak ” dönem indeki şiirin d en Kollan Bağlı Odysseus sonrasına geçtiği, şiir anlayışını değiştirdiği için dönekliğinden söz edilebilen M elih Cevdet A nd ay’i; m ilitan b ir devrim ci şairken, ilerici çevrelerde el üstünde tutulurken, çocukluğundan, aile çevresinden gelen dinsel inançların ı bastırıp konum unu korum a içtensizliğine sapm ayan ism et O zel’i düşünüyorum .

.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir