Fatih Doğan – Dijital Fotoğrafçılık Teknikleri

Hemen hemen dijital fotoğraf makinesi, güçlü otomatik işlevleri sayesinde, sadece deklanşöre basılarak mükemmel neticeler üretir. Başarılı sonuçlar için, uzmanlık bilgisi veya fotoğrafçılık eğitimi şart değildir. Buna rağmen: Fotoğraf makinesinin teknolojisini ve resim tasarımını tanıyan birisi, fotoğrafçılığı daha zevkli hâle getirebilir. “devilfd fotoğraf tavsiyeleri” yazımlarımızda, ilgi duyan bütün dijital fotoğrafçılara ilginç bakış açıları, özel çekim teknikleri ve kullanım tavsiyelerini kolay ve anlaşılır bir şekilde, sunacağız. Hedef belirleyip, deklanşöre bastığınızda mükemmel r esim hazır – üç aşağı, beş yukarı! FinePix makineniz en uygun diyafram ve enstantane değerlerini, büyük bir hız ile hesaplayıp, üstünüzden büyük bir yükü almış olur. Ancak resim çerçevesinin belirlenmesi, kullanıcıya bağlıdır. Merceğin önüne ve sonradan, izleyicinin gözünün önüne ne geleceğine o karar verir. Olağandışı bir portre veya çok güzel bir manzaranın fotoğrafta, izleyicinin dikkatini çekebilmesi için, yaratıcılık ve beceri gerekir. İlginç resim tasarımları oluşturmak için, vizörün arkasındaki bakıc ıya şu tavsiyeleri verebiliriz: Ana konu ile beraber her z aman arka plânı, çekim açısını ve ek yan-konuları göz önünde tutunuz. Fotoğraf izleyicisinin gözünün hangi yönde seyir edeceği, önce neye bakac ağı – resim tasarımı ve yapılandırılması ile yönlendirmek mümkündür. Yani deklanşöre basmadan önce fotoğrafın, kafamızda tasarlanması gerekir: Çekim yeri olarak nereyi seçmeliyim? Hangi çekim açısı ilginç olabilir? Işık nereden geliyor; gölgeler nerede? Fujifilm’in geliştirdiği ek-objektifler yakınlaştırma faktörünü 1,5 kat arttırırlar Bu tür düşüncelerin, esas konu ile beraber, genel tasarım içinde büyük etkinlikleri vardır. Örneğin: Arka plânda bulunan dağlar veya bir yapı, sahip oldukları çizgi ve şekiller ile, hareketlilik yaratır veya sükûnet yansıtırlar. ● Konuya ne kadar yaklaşırsanız, arka plân o kadar küçük görünür. Önce yakın ve uz ak konular arasında, uygun büyüklük orantıları yaratmak için müs ait bir yer seçiniz ve Zoom (y akınlaştırma) işlevi ve ek -objektifler (Tele-konverter) ile, çekec eğiniz kareyi oluşturunuz. 1,5 kat yakınlaştırma faktörü sayesinde ek -objektif, en ufak konuları bile, kareyi dolduracak şekilde yakınlaştırır.


● Portre çekimleri için, büyük odak-uzaklıklarını kullanınız; böylece arka plânı flulaştırarak, konunuzu vurgulayabili rsiniz

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

Yorum Ekle
  1. fotoğraf çekmek sanki çok basit bir iş zannediliyor. eline cep telefonunu alan herkes şak şuk güya fotoğraf çekiyor. halbuki fotoğraf çekmek, pek çok kaidesi şartı olan, tecrübe icap ettiren bir sanattır. bu sanata başlangıç için de bu kitabı okumalısınız.