Friedrich Wilhelm Nietzsche – Gezgin İle Gölgesi

Golge : Qoktand1r dinlemedim konu§mam, bir kolayhk vermek isterim sana konu§asm diye. Gezgin : iBiri konw;iuyor – nerdedir? Kimdir? Oyle yakmki bana, dersin benim konu§an, oysa c1hz g1- k1yor sesi benimkinden. Golge : (Bir stire sonra) : Sevinmiyormusun bir konu§ma yo!~ bulduguna ? Gezgin: !nanmad1gun Tanr1ya da, bUttin varhklara da andolsunki gi:ilgemdir konu§an, duyuyorum konui;imas1m, inanm1yorum yalmz. 6 Gi:ilge: B1rakahm artik bunu, uzunboylu dlis;Unmeyelim, bir saat iginde olmus; ne varsa. Gezgin : Ben de oyle di.i§i.inmi.i§ti.im. Pisada bir ormandayken, ilkin iki sonra be§ deve (Kameele) gordUgi.imde. Gi:ilge: Bir kesmeyegorsUn usumuz sesini ne de sevgili sayg1h oluruz birbirimize kar§I, ne iyi: s1kmayacag1z birbirimizi boylesine kanwimada, ba§kalanmnda s1kmayacag1z caruru, bizce anla§1lmaz olsa sozlibile. Bilinmez yeterince kar§1hk verme bir iki soz edildiginde gokluk. En iyi bir kurald1r ba§kas1 ile konu§maya dald1g1mda. En bilge olan bile birkez aldanmaya, i.


igkez ussuzluga di.i§er uzun boylu bir konu§mada. Gezgin : Bir yaltaklarus; degil bu s0zi.inli ag1kga soyleyi§in, dogrusu. Gi:ilge: Yaltaklanmam gerekir mi? Gezgin : Ben insan gi:i1gesi onun kendini begenmi§- ligidir sarurd1m, yoksa «yaltaklanmam gerekir Ini» diye sorulmazd1 boyle. Gi:ilge : Qoktand!r tarud1grm insan kendini – begenmi§ligi onceden iki kez yaptigrm gibi konu§ay1m m1 konu§mayim m1 diye sormaz, konu§ur boyuna. Gez·gin : Anl!yorum iyice, sana kar§1 nedenli kaba davrand1g11m, ey sevgili gOlgem : daha birtek soz bile soylemedim, ne gok seviniyorum bilsen seni olorta gormeden dinleyecegime. Bileceksin golgeyi sevdigimi, u;ng1 sevdigim gibi. Boylece yliziln glizelligini, soylevin ag1khgrm, niteligin sagla.mhg1ru, iyiligini koyuyor ortaya, bu ylizden I§tk gibi gereklidir golge de. Birbirinin ati§am yart!?am degil onlar. Elele vermi§! s1k1 f1k1 7 gtiniilde§tirler 1:okluk1 bir !;ekilmeye gtirsi.in l§lk yay1hr gelir ardmdan gOlge. Gi:ilge : Tiksinirim yalmzhktan senin geceden tiksindigin gibi, insanlan severim ben, onlar 1§1gm !iOCukIandir, lnvarunm aydmhktan dolay1, onun gozunun igindedir ki§ilerin ogrendigi, buldugu, tiikenmeyen ogreni§ler, bulu§lar. Ben’im bi.

iti.in nesnelerin gosterdigi golge, bilginin gi.ine§ 1§1gx Usti.ine dii§ti.igi.inde. Gezgin : Anlad1g1m1 samyorum seni, bir golge gibi koydun ortaya kendini. Sen hakhsm gene de. 1yi arkada§lar ister burada olsun ister orada bir U!;i.inciisii i!;in bilmece olmas1 gereken karanhk bir sozi.i bir belirtisi olarak sunarlar birbirine anla§manln. 1yi arkada§lanz biz de. Bu yi.izdendir onsoylevin yeterligi. Bai>- k1 yap1yor igime ikiyi.

iz soru, senin kar§1hk verebilecegin, zaman da !iOk klsa dogrusu. Nereye baksak bu konuda biitiin bir h1zhhk, bir ban§ gilveni iginde biraraya geldiklerini goriiri.iz. Golge: Oyle, gene de golgeler daha Urkektir insanlardan : bildiremiyeceksin kimseye burada ne konu§tugumuzu. Gezgin: Nedenli konu§tugumuzu mu? Tann lwrusun beni uzun boylu yaz1h, s1k1c1 konu§malardan. Plato oriimcek gibi ag ormeden daha az sevin!i duyayd1 daha 1:ok tad1ru 1:1karacakt1 okuyucular. Ger!;eklik i!;inde yaz1ya gegirilmi§ eglendirici bir konu§ma kalm, yanh§ gorii§ !;izgileriyle yap1Im1§ bir tablo gibidir. Ne varsa ya k1sa yada uzundur onda. i.Jzerinde anla!,!tigirmz konuyu bildirebilirmiyim dersin ? Golge: Yeniden ogrenecek elgi.in senin bu konudaki gorii§lerini k1vang duyuyorum bundan. DU§iini.il- meyecek senin golgeninkiler. Gezgin: Ey arkada&1 yamhyorsun belki de. Benden gtilge algilanm1§br gorii§lerim i<;;in de §imdiye dek.

Golge : l§1ktan <;;ok gi:ilge mi ? Olabilir mi ? Gezgin : Ag1r .ba§h ol ! Sevgili maskara ! Agirbas;hhk ister benim ilk sorum evet … 9 -1- Bilgi agac1 Ustline: Gergeklik degildir olabilirlilik gene de : bzgiir gib,i goriinmek de ozgiirliik degildir hani, bu iki yemi§ yiizii.nden degi§tirilemez bilginin agac1 ya!?Mmnki ile. -2- Evrenin usu : Sonsuz bir uslulug”lln ·biitii.nii (toplam1) degil evren, bu yUzden bizim kavrad1gnniz her parga evren usa uygun degildi, gosterilemez de. Evren bi!gece, usauygun degilse bo.yuna, iyiden iyiye, oteki 10 evrende degil besbelli. Burada yargi bUyi.ik onermeden kligi.ik onermeye (a minori ad majus), ooli.imden bUti.ine (a parte ad totum) dogru ·gEll;erlidir bir bak1ma kesince. -3- «Ba§lang19ta vard•»: Ortaya ~1k1§1 ululamak -gergekotesi bir tomurcuktur bu, tarihin incelenmesinde yeniden ortaya konur, dli§Unce konusu yap1hr, bi.itun nesnelerin en olgunu, en 0zlUsU. Ba§langigta vard! diye .

-4- Ger9egin deger ols;UsU : Bir i:ilgil degil dagm domgu igin oraya g1karken ~ekilen yorgunluk. Bir ba§ka yol olmah bilimde! – bOyle soyli.iyor bize degmesi, kutlu sayilmay1 isteyenler-, gergeklik ugruna katlarulan yorgunluk bir kesinlik ta~nmah ger~ekligin degeri Ustline. DU~nceden gJ.klyor bu delice aktore, uzunboylu slirup gidemez «gevgeklikler» diyen dli§i.ince, bunlar1 gah§maktan bitkin di.i§ti.igtlmi.iz beden egitirni araQlarmda ko§ucular ile tin egitimleri igin bir aktore olarak goruruz dogrusu . -5- Dilgerekseni§i ile gerQeklik: !ki yi.izli.ice bir a~agi say11I§1 vard!r, ki~ilerin engok onem verdigi, bilti.in nesnelerin; en yakm olan nesnelerin. «Ya~amak iQin» deniyor, -karg1§lanas1 bir yalan bu, hani gocuk dogurmada birle§meden alman tadm ozel bir amac1 vard!r, deyen yalan gibi. Yoksa kimse deger vermezmif>! «en onemli nesnelere» duyulan yi.

ice sayg1ya. Papazlar, gerQeki.isti.ici.iler (metaiizikgiler) ah§tirmw bizi bu konularda bOylesine ikiyi.izltice olagani.isti.i bir dili gereksemeye, 11 §U kiigiimsenen en yakm nesneler gibi bu pek onemli olaylan onemseyen sezgi degi§tirmemi§ gene de. Bu iki kath ikiyiizlUIUgtin ac1 sonucu slireklidir, bu pek gerekli olaylar, sozgeli§i yemek, oturmak, giyinip ku- §anmak, gidi§ geli§, durgun olarak kavranmayan, genel bir dti.§iinmenin, degi§itirmenin konusu olamaz, insan bunlar1 gokluk a§ag1hk sayar, aydmca, sanatr;1- ya yara§an agirba§hhgm1 uzak tutar bunlardan . Oyteki burada ah§kanhk, ag1k sag1khk §U dii§iiniilmeyen, toy say1lan genglik iizerinde kolay bir .ba§an saglad1: oteyandan bizim tinle govdenin yasalarma kar§1 olan stirekli suglanmiz topumuzu birden, daha gem: olaru da, daha ya§h olan1 da utang verici bir baghl!ga, bir bag1ms1z olmamaya dogru gotiirtiyor,- gergekte benim dti.§lindligtim ogretmenlerden, doktorlardan, tin kaygilanndan dogan, btitiln toplum iizerinde basklsm1 gosteren baghhktir . -6- Toprak gev§ekligi ile ananedeni : Pek ay1rdedilmeden s1k s1k gortiliir ya§amlan boyunca yumurta yediginden pek uzun, agiz1run tadma pek dii11ktin olan ki§iler, bir bak1verince gevreye. Bilmezler kannlarmda bir f1rtmarun kopacag1ru, en iyi kokularm soguk, aglk bir havada daha giigli.

i koktugunu. Bizim tadalma duygumuz agzm her yerinde bir degildir. Y1klm getirir mideye giizel glizel soyle§ip gtiltinerek yenen her yemek. Bu orneklerle gosterilen gozlem duygusu eksikliginin k1- vang verecek bir yonU yoktur, bu pek gerekli olaylarm birgoklarmca kotii sayil&gi, onlara pek kulak as1lmad1- gi gokkez soylenebilir. Bir ilgisizlikmidir bu ? – ~u da soylenebilir: bu eksiklik yiizlinden bireylerin govde

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir