Russel Herman Conwell – Elmas Tarlalari

Yafll› Hintli rahip, “Bir elmas, kat›laflm›fl bir damla günefl ›fl›¤›d›r.” dedi. Gerçekten de bir elmas karbonunun, güneflin bir tortusu oldu¤u bilimsel olarak do¤rudur. Sonra, Ali Hafed’e, baflparma¤› büyüklü¤ünde bir elmasa sahip olursa ülkeyi sat›n alabilece¤ini ve bir elmas madenine sahip oldu¤unda o büyük zenginli¤in sa¤lad›¤› nüfuzla çocuklar›n› tahtlara kral olarak oturtabilece¤ini söyledi. Ali Hafed elmaslarla ilgili her fleyi, de¤erinin ne kadar önemli oldu¤unu dinledi. O gece yata¤›na yoksul bir adam olarak yatt›. Çünkü elmaslarla ilgili bilgiler, onun art›k hayat›ndan memnun olmamas›na neden olmufltu. Dinlemekle bir fley kaybetmemiflti; ama art›k yoksuldu ve bu yoksullu¤undan korktu¤u için, hayat›ndan memnun de¤ildi. “Bir elmas madeni istiyorum.” dedi kendi kendine ve tüm geceyi uyumadan geçirdi… ‹kinci Ders: Zengin Olmak Yaln›zca Öykülerden ‹baret De¤ildir! Annesi dedi ki: “Bak Charlie, mutlu olmak da zengin olmak kadar iyi bir fleydir.” “Evet.” dedi Charlie: “Fakat zengin ve mutlu olmak çok daha iyi bir fleydir.” Her ikisi de hakl›yd›. Charlie tek çocuk oldu¤u ve annesi de dul oldu¤u için delikanl›n›n tercih etti¤i yolu seçtiler. Bu tip ifller her zaman böyle olur… Üçüncü Ders: Öncelikle Önyarg›lar›n›zdan Kurtulun! Zengin ve büyük varl›k sahibi olma f›rsat›n›n flimdi burada, bu kitapta benim yazd›klar›m› okuyan herkesin ulaflabilece¤i bir yerde oldu¤unu tekrarl›yorum.


Bu kitapta Tanr›’n›n gözünde do¤ru oldu¤una inand›¤›m fleyleri anlatmaya çal›fl›yorum. E¤er yaflad›¤›m y›llar benim sa¤duyu sahibi olmam aç›s›ndan herhangi bir de¤ere sahipse, “Elmas Tarlalar›” bu kitab› okuyanlar›n da ellerinin alt›nda. Ve çok zengin olmak için sizin de f›rsatlar›n›z›n oldu¤unu ve olaca¤›n› biliyorum… Dördüncü Ders: Hiç Ölmeyecekmifl Gibi Çal›fl›n! Para güçtür ve ona sahip olmak için, makul flekilde hevesli olmakta hiçbir sak›nca yoktur. Öyle olmal›s›n›z; çünkü onunla, o olmadan yapabilece¤inizden çok daha fazla iyilik yapabilirsiniz. ‹nançlar›n›zla ilgili kutsal kitaplar›n›z› para basm›flt›r. Okullar›n›z›, üniversitelerinizi, ibadethânelerinizi parayla infla ediyorsunuz. Ö¤retmenlerinizin ve din adamlar›n›z›n geçimini parayla sa¤l›yorsunuz. Az gelirli insanlar› örnek göstererek, di¤erlerinin de az gelirlerinin olmas›n› arzu etmek haks›zl›kt›r. Çok geliri olan› örnek al›p di¤erinin de çok gelir elde etmelerini arzu etmek ve bu amaç için çal›flmak esas olmal›d›r. Hayat›n›zda bunun bir istisnas›n› görmemiflsinizdir. En fazla geliri olan kifli, kendisine verilen bu güçle daha fazla iyilik yapabilir. Tek bir flartla ki, elbette, kendisine verilme amac›na uygun bir flekilde paran›n kullan›lmas› için ruhunun da do¤ru olmas› gerekir. Beflinci Ders: ‹yi Kul Olmak ‹çin De Zengin Olmak Gerekir! Evet genç adam, biraz daha yaflland›¤›nda baflka mezhepten birisinin de sana Kutsal Kitap’› okumas›na güvenebilece¤ini ö¤reneceksin. Sen baflka bir mezhebe dâhilsin. Ancak, teoloji okulunda size kelimelere yap›lan vurgunun önemli bir tefsir oldu¤u ö¤retiliyor.

fiimdi bu Kitap’› al›p kendin oku, ama do¤ru vurguyu ver. “Kutsal Kitap’› ald› ve gururla okudu: ‘Para aflk› tüm kötülüklerin kökenidir’ Sonra do¤rusunu anlad›. Bir kimse Kutsal Kitaplar› do¤ru anlad›¤›nda, mutlaka gerçe¤i de anlar. Bu yüzden, do¤ruyu anlad›¤› zaman mutlak gerçe¤i anlad›¤›n› söylüyorum. ‘Para aflk› tüm kötülüklerin kökenidir.’ Paray› çok h›zl› ya da dürüst olmayan yollardan elde etmeye çal›flan bir kifli, flüphesiz pek çok tuza¤a düflecektir. “Para aflk›.” Bu nedir? Bu, paray› putlaflt›rmakt›r ve putperestlik de her yerde Kutsal Kitaplar ve insanlar›n sa¤duyular› taraf›ndan k›nan›r. Onun kullan›lmas› gereken amaçlar› düflünmek yerine, dolara tapan kifli, yani yaln›zca paray› putlaflt›ran kifli, paras›n› mahzende istifleyen ya da herhangi bir yerde saklayan veya dünyaya faydas› bulunabilecek bir yerde kullanmay› reddeden cimri, ölümüne kadar paraya sar›lan bir kifli için de tüm kötülüklerin kökenini bar›nd›r›r. Alt›nc› Ders: En Tatl› Kazanç Emek Harcad›¤›n›z Kazançt›r! Mirasla paraya konman›n ya da çocuklar›n›za yaln›zca para b›rakman›n hiçbir faydas› yoktur. E¤er onlara iyi bir e¤itim verip inançl›, dürüst ve asil bir kiflilik; genifl bir arkadafl çevresi ve onurlu bir isim b›rak›rsan›z, bu, onlar›n paraya sahip olmalar›ndan çok daha iyidir. Di¤erleri hariç, yaln›zca paraya sahip olmalar›, hem kendileri ve hem de ülke için daha kötü olacakt›r. Genç adam, e¤er size miras olarak para kalm›flsa, bunu yard›m olarak görmeyin. Y›llar boyunca, eme¤inizin olmad›¤› o para, miras hakk›n›z olsa da sizi insan hayat›n›n en iyi fleylerinden mahrum edecektir. Bizim kufla¤›m›z›n zenginlerinden, deneyimsiz o¤ullar› ve k›zlar› kadar ac›nacak baflka bir insan s›n›f› yoktur.

Zengin insanlar›n çocuklar›na ac›yorum. Onlar, dünyadaki en iyi fleyleri asla bilemeyecekler. ‹nsan›n en de¤erli ad›mlar›ndan birisi, kendi hayat›n› kazanmas›d›r… Yedinci Ders: Para Kazanma ‹ste¤i, Haz›r Sermayeden Daha Önemlidir Diyeceksin ki: “Sermaye olmadan bafllang›ç yapamazs›n›z”. Genç adam, unutma ki, e¤er insanlar›n neye ihtiyaçlar› oldu¤unu bilirsen, bir servete iliflkin herhangi bir miktardaki bir sermayenin sana verebilece¤inden daha fazla bilgiye sahip olmufl say›l›rs›n… Sekizinci Ders: Büyük Adam Olmak ‹stiyorsan›z, Halka Hizmetkâr Olun! “Ne zaman büyük olacaks›n›z”? “Siyasî bir makama seçildi¤im zaman!” Genç adam, bizim yönetim biçimimizde, makam sahibi olman›n, küçüklü¤ün bir delili oldu¤u dersini almayacak m›s›n›z? Büyük adamlar, bazen makam sahibi olurlar; fakat bu ülkenin ihtiyac› olan fley, bizim yapmalar›n› söyledi¤imiz fleyleri yapacak adamlard›r. Halk›n hâkim oldu¤u bu ülke, halk taraf›ndan, halk için yönetilmektedir. Böyle oldu¤una göre, makam sahibi olan kifli halk›n hizmetinde demektir. Kutsal kitaplar, bir toplumun efendisinin, o topluma hizmet edenler oldu¤unu söyler. Kutsal kitaplar der ki: “Gönderilen, kendisini gönderenden daha büyük olamaz”! ‹nsanlar hâkimdir ya da hâkim olmal›d›r. E¤er öyleyse, büyük adamlar›n makam sahibi olmalar›na ihtiyac›m›z yoktur. E¤er Amerika’daki büyük adamlar makam sahibi olursa, önümüzdeki on y›l içinde sadece bir imparatorlu¤a dönüflürüz… Dokuzuncu Ders: Adalet Zenginli¤in ve Refah›n Temelidir Bir kamu görevlisi olarak çal›flt›¤›m y›llarda, ne kadar bilgi, tecrübe ve yetene¤e sahip oldu¤unuzun önemli olmad›¤› ortamlar gördüm. fiu yükselmeniz için kimleri veya hangi politikac›lar› tan›d›¤›n›z›n önemli oldu¤u çal›flma ortamlar›. “Bizden olanlar ve olmayanlar” gibi saçma sapan söylemlerin geçerli oldu¤u ortamlar. Ah, flu politikac›lar, baflar›l› olmak için “adaletli” olmalar› gerekti¤ini bir bilebilseler. D›fl görünüflü ve yaflam tarz› inançl› bir insan› and›rmas›na ra¤men, makam›n› ve o makam›n kendisine sa¤lad›¤› avantajlar› kaybetme korkusunun Allah korkusundan daha fazla olmas›ndan dolay›, hak hukuk tan›mayan ve haks›zl›klar yapan çok yöneticiler gördüm… Onuncu Ders: Melik Duyar’›n Elmas Tarlalar› fiöyle bir düflündüm. Babam dahil, en yak›n›mdaki eflim benim saçma sapan ifllerle u¤raflt›¤›m› düflünüyordu.

Bir an “acaba onlar m› hakl›” diye düflündüm. Böyle anlarda baflkalar›n›n göremedi¤i ve sadece sizin gördü¤ünüz elmas tarlalar›n›zdan uzaklaflabilirsiniz dostlar›m. Sonra kendimi toplad›m ve …

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir