Ahmet Yıldız – Sevdim Seni Matematik

Her insanın doğuştan getirdiği matematiksel bir yeteneği vardır. Ünlü bilim adamı Prof. Dr. Robert Omstein yapmış olduğu bir araştırmada insan beyninin sağ beyin ve sol beyin olarak ikiye ayrıldığını tespit etmiştir. Ornstein’ın bu araşhrmasına göre sağ beyin müzik, resim gibi sosyal yanların organize edildiği bölüm iken, sol beyin daha çok sayısal, yani matematiksel işlemlerin organize edildiği bölümdür. Bu araştırma her insanda aslında matematik yeteneğinin var olduğunu ispat etmesi açısından çok önemlidir. Çocukların, anasınıfına giderken küpleri, prizmaları doğru yerlere yerleştirerek geometride çok iyi olmasının, ilköğretimin ilk yıllarında 2′ şerli 4′ erli saymayı oyun haline getirmesinin, toplama ve çıkarma yaparken mutlu olmasının nedeni sol beynin ihtiyaçlarının karşılanması ve bu gücün kullanılmasıydı. Daha sonra ne oldu peki? Sınıflar ilerledikçe öğretix men çocuğu yanlış yaptığında azarlamaya başladı. Annesi, babası ona sürekli matematik dersinin nasıl geçtiğini sordu ve bu derse çok çalışması gerektiğini söyledi. Gördüğü herkes ona çarpım tablosundan bir şeyler sormaya başladı. Öğretmeni zorla çarpım tablosunu ezberlemesini istedi. Daha sonra o, her matematik işlemini ezberlemesi gerektiğini düşündü ve ezberlemeye başladı. Üst sınıflarda okuyan öğrenciler de ona sürekli matematiğin zor olduğunu söyledi. İstese de başaramayacağına inandı böylece. Karnesini aldığında ise herkes ilk önce matematik dersine bakıyordu.


Ona göre aferin alıyor ya da alamıyordu. Matematiğe verilen bu önem önce onu korkuttu. Bu korkusu onu matematik dersini ezberlemeye yöneltti. Ezberden dolayı matematik zevk vermemeye başladı. Günlük hayqtla matematik arasında bağlantıyı da bir türlü kuramadı. Zamanla matematik korkusu çoğaldı. Bu korku onda nefret duygusunu geliştirdi. Doğuştan gelen ve sol beynin özelliği olan “matematik yeteneğini” bastırmaya başladı. Böylece matematik dersinde başarısız olmaya başladı. Ama bu yaşadıklarının farkına bile varmadı. Matematikte başarısız olmasının asıl nedenlerini bir türlü göremedi. O kendini başarısızlığa mahkum olan biri olarak kabullendi. Mücadeleden vazgeçti. İşte bu kitap, sana vazgeçmemen gerektiğini hatırlatmak, “matematik başarısızlığının” nedenlerini görmene yardımcı olmak ve onunla mücadele ederken sana kılavuzluk yapmak için yazıldı. x Yolunu Seç Düşün, bir arkadaşınıza gideceksin.

Ama öyle bir sokağa geldin ki karşında üç yol var. Bu yollardan birisini seçmeniz isteniyor. Seçeceğin yol seni arkadaşına götürebileceği gibi kaybolmana da neden olabilir. İşte sen de, matematik başarısı uğruna yola çıkan birisin. Karşında da üç yol var. Bunlardan birisini seçmeli ve yola devam etmelisin. 1. Matematiği sevmiyorum ve başarılı olmak da istemiyorum: Bu yolu seçtiysen sana tavsiyem kitabı yine de bir kere okumandır. Eğer hala bu yolda devam etmek istersen hedeflerini küçültmelisin. Ya da içinde matematik olmayan hedefler bulmalısın. 2. Matematiği seviyorum ama başarılı olamıyorum: Bu yolu seçtiysen kitabın “Matematik Eğlencelidir” ve “Matematik Dersine Taktiksel Hazırlık” bölümleri sana önemli bilgiler sunacaktır. Çünkü senin matematikte başarısız olma nedenin çalışma stratejinin yanlış olmasıdır. Doğru strateji ile matematik sevgisi birleştiğinde başarının ne kadar yükseldiğini göreceksin. 3.

Matematiği sevmiyorum ama başarılı olmak istiyorum: İşte bu kitap senin için yazıldı. Bu nedenle kitabı eline bir kalem alarak en az iki kere okumalı ve okuduklarını uygula:ı;nalısın. Netlerinde ve notlarında önemli oranda yükseliş olduğunu göreceksin. xı Kitabın İçinde Neler Bulacaksınız? Kitabın içinde sadece bilgi değil matematikle ilgili ilginç bilgiler bulacak ve şaşıracaksın. Matematiğin ilginç yanlarını sana “Sihirli Matematik” başlığı altında sunacağım. Bu sayfalardaki bilgileri kullanarak arkadaşlarını şaşırtacaksın. Sınıfta, parkta, piknikte oynayabileceğin, matematik zekasını geliştiren oyunları da bu sayfalarda bulacaksın. Bu oyunlar sayesinde arkadaşlarınla eğlenceli dakikalar geçireceksin. Kısaca bu kitap sayesinde şu sorulara cevaplar bulacaksın: xıı ./ Matematik nereden çıktı? Kim icat etti bu dersi? ./ Neden matematik dersinde başarısız oluyorum? Nasıl başarılı olabilirim? ./ Matematik gerçekten çok sıkıcı mı? Hiç eğlenceli yanı yok mu? . / Matematik öğretmenleri neden bu kadar gıcık oluyor? ./ Matematik sorularının hepsini yapan çocuklar nasıl yapıyor bunu? ./ Matematik test soruları nasıl çözülmeli? .

/ Matematik gerçekten en zor ders midir? ./ Matematiğe kafam niye çalışmıyor? ./ Matematik dersini nasıl sevebilirim? ./ Beynimi matematik dersine nasıl hazır hale getirebilirim? Aklından Bunu mu Geçirdin?: Hocam kitapta bize fıkra anlatacak mısınız? İşte Cevabı: Tabii ki. İstersen bir taneyle başlayalım: İki matematikçi, aralarında mesleklerinin ne kadar önemli olduğunu konuşuyorlar. Sonra içlerinden biri diğerine dert yanıyor: “Ah üstadım ah! Matematiğe yeterince önem verilmiyor. Aslında bu konuya devlet mutlaka el atmalı. Matematik bilmeyenlerden mutlaka vergi toplanmalı.” Diğeri cevap veriyor: “Sayısal Lota da bu işe yarıyor zaten. ” Sonuç: Matematiğin iyi değilse bol bol sayısal oynarsın çünkü kazanma ihtimalinin ne kadar düşük olduğunu bilmezsin. Matematiğin iyiyse çalışarak zengin olma ihtimalinin sayısaldan zengin olma ihtimalinden yüksek olduğunu bilirsin.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir