Mümin Sekman – İnsan İsterse; Azmin Zaferi Öyküleri 2

Hayatı “çaresizliklerle” dolu bir adamın öyküsüdür! 7 yaşındayken babasını kaybetti ve yetim kaldı. S yaşında okuldan alındı ve köyde yaşadı. 10 yaşında yiizii kanlar içinde kalacak şekilde, yeni okulundaki hocasından dayak yedi. 17 yaşında hayalindeki okulun istediği bölümü için gerekli not ortalam asını tutturamadı. 24 yaşında tutuklandı, günlerce sorguya çekildi ve 2 ay tek başına bir hücrede hapis yattı. 25 yaşında sürgüne gönderildi. 27 yaşında kendisinden bir yaş Iniyiik meslektaşı kendisinin de üyesi bulduğu derneğin çalışmaları ile kahraman ilan edilirken, kendisi hiç önemsenmiyordu. Doğduğu şehrin merkezinde rakibi törenlerle karşılanırken, o kalabalık arasında yalnız başına olanları izliyordu. 30 yaşında kendisi başka şehirleri düşman elinden kurtarmaya çalışırken, doğduğu şehir düşmanların eline geçti. 30 yaşında amiri, onu kendisinden uzaklaştırmak için başka göreve atanmasını sağladı. Yeni görevinde fiilen işsiz bırakıldı. A ylarca boş kaldı. 37 yaşında böbrek hastalığından Viyana’da 2 ay hasta ve yalnız halde yattı. 37 yaşında komutan olarak yeni atandığı ordu, dağıtıldı. 38 yaşında Savunma Bakanı tarafından görevinden atıldı.


38 yaşında bir toplantıda giyebileceği bir tek sivil elbisesi bile yoktu ve başkasından bir redingot ödünç aldı. Ayrıca cebinde sadece 80 lirası vardı. 38 yaşında kendisi için tutuklama karan çıkarıldı. 38 yaşında en yakın beş arkadaşından üçü, oıııııı Kongre temsil heyetine üye olmaması için oy kullandı. 39 yaşında idam cezasına çarptırıldı. Sonra ne ini oldu? 42 yaşında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı oldu! Okuduğunuz öykü efsanevi lider Mustafa Kemal Atatürk’e aittir. Şimdi düşünün, sizin başarılı olmanızı engelleyen ama A tatürk’ün karşısına çıkm am ış bir engel var mı? Başarıyuzm önündeki engel ne? Paranız mı yok? Atatürk’ün de yoktu! Sağlığınız mı bozuk? A tatürk’ün de bozuktu! Çevrenizde sizi çekem eyenler mi var? A tatürk’ün de vardı! Bazı yakın arkadaşlarınız sizi arkadan mı vurdu? Atatürk’ün de başına geldi! Aileniz çok zengin değil miydi? Atatürk’ ünki de değildi! Am irleriniz hakkınızı mı yiyor? Atatiirk’ünkini de yemişlerdi! Sizden daha beceriksiz ama hırslı insanlar, sizden daha hızlı yükselip size am irlik mi yapıyor? Atatürk’ün de başına gelm işti! Geçmişte bazı denem elerinizde başarısız mı oldunuz? Atatürk de olmuştu! Hakkınızda idam fermanı çıktığı için mi başarılı olam ıyorsunuz? Atatürk’ün de başına gelmişti! vııı Kişisel sorunlar büyük başarıların önünde eng;el değildir. M ustafa Kem al kişisel kurtuluş savaşı ile ülkeyi ku rtarm a savaşını birlikte götürebilm işti. Bilinen bir deyişle ona “para yok” dediler, “buılunur” dedi, “düşm an çok” dediler, “yenilir” dedi. Ve “somunda tüm dedikleri oldu. Gençliğe hitabesinde niçin “vazifeye atılm ak için içinde bulunduğun şartların imkân ve şeraitini (düşünmeyeceksin’’ dediğini sanırım daha iyi anladınız. Atatürk başlangıçta tek kişiydi. Her şey bir insanla başladı. Her şey bir insanın beyninde başladı. Sonra d iğer insanların katılım ı ile büyüdü.

Am açlanan sonucun elde edilm esiyle de başarıya ulaşıldı. Yüz binlerce “azmin zaferi öyküsü” çıkarmak istiyoruz her yaştan! İlk defa “H er Şey Seninle Başlar” adlı kitabım da yazdığım bu öykü, Ata’nın başarı serüvenini ele alış biçim iyle o kadar çok beğenildi ki, “Çaresizsen Çare Şensin” sloganıyla internette en çok iletilen yazılardan biri oldu. A tatü rk’ün öyküsü ilham vericiydi. Bununla birlikte diğer alanlarda A tatürk kadar olm asa da, kendi çap ında büyük işler başaran insanların öyküsü de dikkatim izi çekti. Bu insanlar sıradan biri olarak yola çıkm ış, ama sıradışı işler b aşarm ışlard ı. O nlar b irer “azm in z a fe ri” öykiisüydiiler. Kim di bu insanlar? Neydi ortak yönleri? Başlangıçta büyük hayalleri ama küçük hayatları vardı. H ayallerinden ürettikleri bir hırsla yola çıktılar. Kabuklarını kırıp kişisel sınırlarını yiyerek ilerlediler. Kendilerine güvenlerinden başka başlangıç serm ayeleri yoktu. ıx Küçük im kânlarla büyük engelleri aşm ak zorundaydılar. Kaybetm e ihtim ali kazanma ihtim alinden fazla olsa da, İstatistiklere göre başarılı olmaları zor görünse de, Olm az görüneni oldurmaya çalıştılar. Çoğu kez “başardılar, çünkü başaram ayacaklarını bilm iyorlardı!” Çevresindekiler “senden bir şey olm az” derken, “G öreceksiniz olacak” diyen iç sesleri bile bazen titrerken, Yenile yenile yenm eyi, kaybettikçe kazanm ayı öğrendiler. O m uzlan yerçekim ine yenik düşse de bazen, Kendilerinden başka hiç kimse yanlarında kalm asa da, “İnsan isterse”, gerçekten isterse, istediğini yapar dedirttiler! Ö yküleriyle diğer insanlara ilham verdiler. Çevrelerine “O yaptı başardı, ben de yapabilirim ” coşkusu verdiler.

Biz de bu coşkuyu daha çok insana yaym ak için öykülerini yazdık. O nlar “Çaresizsen Çare Şensin” felsefesine inanıyorlardı. Şartları suçlamaya çalışm ak yerine, istedikleri sonuçları üretm eye çalıştılar. Çaresizlik edebiyatı yerine, azmin zaferi marşını söylediler. Kaderlerine küsm ek yerine, kaderlerini değiştirm eye karar verdiler. “H er şey benim le başlar, bende biter!” dediler ve yaptılar. Bu insanların hayatından çıkan iki büyük ders var: 1. İnsan isterse, çok şeyi değiştirebilir. 2. İnsan istemezse, hiçbir şey olmaz. İıısan İsterse dizisi bu temel üzerine kuruldu. İnsan olmak ve tutkuyla başarıyı istem ek üzerine. Çok sayıda sorular sorduk kendim ize, insan ne isiter? N için ister? İnsan neyi istem eli? Neyi istem em ek? Nasıl [ istem eli? Ne kadar istemeli? N e zam an istem eli? Kendim iîzden ne istem eli? Başkalarından nasıl istemeli? İstem ek kadar istem em ek üzerine de kafa yordulk. İnsan isterse, “azm in elinden bir şey kurtulm az” diyen iinsanlar, neden isteklerinin peşinde tutkuyla koşm uyorlar? iste k le rimizin iktidarsızlığının altında ne vardı? Yerçekimine yenik düşmüşse omuzlanın! Hepim izin bazen hayat enerjisi düşer, yaşam yorg u n u oluruz. Çoğumuz önüm üzdeki “şartlara” ve elimizdleki “im ­ kânlara” bakar, “Olmak istediğim yerde değilim ve bu\ durumu değiştirm ek de elimde değil,” deriz.

“Kaderin böylesine yazıklar olsun”dan başlayıp, “Bütün duygularım ağır yaralı'”ya uzanan arabesk sözlere sığınırız. Böyle zam anlarda arabeskten atalete savrulur birçoğumuz. N edir atalet halinde yaşam ak? Bir işte başarılı olm ak isteriz. Başarılı olm ak iççin neler yapm am ız gerektiğini biliriz. Bunları niçin yapmamnz gerektiğini de biliriz. İstersek nasıl yapabileceğim izi dle biliriz. Yapmamakla neler kaybettiğim izi de biliriz. Yaparsak neler kazanacağım ızı da biliriz. Yapmayı istediğim izi de söyleriz. Ama yine de hiçbir şey yapm ayız. Bizi durduran şey atalettir. Üzerine ölü toprağı serpilm iş gibi yorgun ve yılgın bir halde yaşayan ataletli insanların iki karakteristik özelliği vardır: 1. D üşündüğünü yapm am ak. 2. Yaptığı üzerine düşünmemek.

“Her Şey Seninle Başlar” felsefesi Bazıları böyle yaşam az. Ataletle paslanmak yerine, hareketle yıpranm ayı tercih eder. xi Onlar “H er Şey Seninle Başlar” felsefesiyle hareket eden insanlardır. Onlara göre, hayat bir kayık, başarı ise bir balık gibidir. Balığın kayığa atlam asını beklem em ek gerekir! Kayık istediğim iz yerde değilse, kadere küsm ek yerine küreklere daha fazla asılm ak gerekir. İki katı çabanın çözem eyeceği çok az sorun vardır. Kayığında karnı aç halde yaşayanlara balık tutup verm ek yerine, balık tutmasını öğretmek gerekir. İnsaıı İsterse dizisi, bu ruhla hazırlandı. İnsan İsterse ilham veren insan öykülerinden oluşan bir dizi. Şu anda ikinci sayısını elinizde tutuyorsunuz ama dizinin devam ı gelecek. Bu diziye “Türkiye’nin azm in zaferi öyküleri antolojisi” de diyebiliriz. İnsan İsterse dizisi kıt imkânlarla büyük engelleri aşmış, başlangıç serm ayesi iç güçlerinden ibaret insanların öyküsüne öncelik verecek. Binbir zorlukla, büyük acılar çekerek sıfırdan zirveye çıkıp herkes tarafından takdir edilen işler çıkarm ış insanların öyküsünü anlatacağız. “O yaptı oldu, ben de yapabilirim ” duygusu İnsanın “eğer isterse” neler başarabileceğini gösteren, “A zm in Zaferi Ö ykiileri”ni okumak neye yarar? Bizim şartlarım ızdan yola çıkıp olm ak istediğim iz yerlere gelmiş insanların öykülerini okum ak insana güç ve enerji verir. Bu enerji birkaç yol gösterici taktik öğrenm enin ötesinde, insanın kalbini ateşler, başarı tutkusunun kapaklarını açar.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir