Carmine Gallo – Ted Gibi Konus

FİKİRLER YİRMİ BİRİNCİ YÜZYILIN geçer akçesidir. Kimileri fikirlerini sunmakta olağanüstü iyidir. Yetenekleri, bugünün toplumundaki itibar ve etkilerini yükseltir. İyi bir konuşmacı tarafından ortaya konan cesur bir fikirden daha ilham verici bir şey yoktur. Etkili bir biçimde paketlenip sunulan fikirler dünyayı değiştirebilir. Öyleyse, dünyanın en iyi iletişimcileri tarafından paylaşılan teknikleri tam olarak tanımlamak, ağızları açık bırakan sunumlarını izlemek ve kendi izleyicinizi hayrete düşürmek için onların sırlarını kullanmak harika olmaz mı? İnternette en iyi sunumları ücretsiz olarak yayınlanan dünyaca ünlü TED (Teknoloji, Eğlence, Dizayn) konferansları, yüzlerce TED sunumunun bilimsel analizi, TED’in en sevilen konuşmacılarıyla doğrudan söyleşiler ve benim dünyanın en beğenilen markalarının liderlerine ilham veren ve yıllar süren koçluğumdan derlenen kişisel içgörülerim sayesinde, bunu artık yapabilirsiniz. TED Gibi Konuş, daha fazla güven ve yetkeyle konuşmak isteyen herkes için. Sunum yapan, ürün ve hizmet satan ya da ilham almaya ihtiyacı olan insanlara liderlik eden herkes için. Eğer paylaşmaya değer fikirleriniz varsa, bu kitaptaki teknikler, o fikirleri hiç hayal etmediğiniz kadar ikna edici biçimde işleyip iletmenize yardımcı olacak. Mart 2012’de, vatandaşlık hakları avukatı Bryan Stevenson, Long Beach, Kaliforniya’da her yıl yapılan TED konferansına katılan 1000 kişiye bir konuşma yaptı. Stevenson, TED tarihinde en uzun süre ayakta alkışlanan kişi oldu ve sunumu internette yaklaşık iki milyon kez izlendi. 18 dakika boyunca Stevenson izleyiciyi, kafalarına ve yüreklerine hitap ederek büyüledi. Bu bileşim işe yaradı. Stevenson bana o gün katılımcıların Equal Justice Initiative (Eşit Adalet İnisiyatifi) kurumuna toplam 1 milyon dolar bağışladığını söyledi. Konuşmasının her dakikası için 55 bin doların üstünde bir miktar bu.


Stevenson bir PowerPoint sunumu yapmadı. Hiçbir görsel, slayt, sahne malzemesi kullanmadı. Anlatısının gücü üstün geldi. Sevilen kimi TED konuşmacıları, anlatılarının etkisini güçlendirmek için PowerPoint kullanmayı tercih eder. Mart 2011’de, profesör David Christian, 18 dakikalık slaytlar ve ilginç grafiklerle desteklenen sürükleyici bir TED konuşması yaptıktan sonra, okullarda “Büyük Tarih” öğretmek için bir hareket başlattı. “Büyük Tarih” öğrencilere dünyanın nasıl geliştiğini ve evrendeki yerini öğretir. Christian’ın 18 dakikada 13 milyar yıllık tarihi kapsayan sunumu bir milyondan fazla kez izlendi. Christian ve Stevenson’ın görünüşte farklı sunum tarzları var ve bu kitapta ikisini de okuyacaksınız. Birisi hikâyeler anlatır, diğeri zengin slaytlarla dağlar kadar veri sunar, ancak ikisi de çekici, eğlenceli ve ilham vericidir, çünkü dokuz sır paylaşırlar. İkna etmenin ilmini ve sanatını anlamışlardır. 500’den fazla TED sunumunu (150 saatten fazla) inceledikten ve başarılı TED konuşmacılarıyla birebir konuştuktan sonra, en sevilen TED sunumlarının dokuz ortak unsuru paylaştığını keşfettim. Ayrıca, bu unsurların altında yatan prensiplerin neden bu kadar iyi işlediğini anlamak için, dünyanın önde gelen sinirbilimcileri, psikologları ve iletişim uzmanlarından kimileriyle söyleşiler yaptım. En iyisi de, bu iletişimcilerin paylaştığı sırları bir kez öğrendiniz mi onları uygulayabilir ve hemen bir sonraki iş teklifi ya da sunumunuzda kendinizi gösterebilmenizdir. Bunlar, yıllardır, her gün hayatınıza etki eden ürünleri keşfeden ya da şirketleri yöneten CEO’lar, girişimciler ve liderlerle kullandığım tekniklerdir. Hiçbir zaman gerçek bir TED konferansında konuşmayacak olsanız da, işinizde başarılı olmak istiyorsanız TED’e yaraşır bir sunum yapabilmeniz iyi olur.

Bu, izleyicinizi kazanmanıza yardım eden, cesur, yeni, çağdaş ve ilgi uyandıran bir tarzı yansıtır. PAYLAŞMAYA DEĞER FİKİRLER Richard Saul Wurman TED konferansını 1984’te bir defalık bir etkinlik olarak yarattı. Altı yıl sonra, Monterey, Kaliforniya’da dört günlük bir konferans olarak yeniden oluşturuldu. Katılımcılar 475 dolara, teknoloji, eğlence ve dizaynı (TED) içeren konularda çeşitli konuşmaları izleyebiliyordu. Teknoloji dergisi yayıncısı Chris Anderson 2001’de konferansı satın alıp 2009’da Long Beach, Kaliforniya’ya taşıdı. 2014’te TED konferansı, Vancouver, Kanada’da büyüyen uluslararası ilgiyi yansıtan bir seyir tutturdu. 2005’e kadar TED yılda bir kez yapılan bir etkinlikti: 4 gün, 50 konuşmacı, 18 dakikalık sunumlar. O yıl, Anderson uluslararası izleyiciye ulaşmak için TEDGlobal adında bir kardeş konferans ekledi. 2009’da organizasyon, TEDx etkinliklerini kendi toplumları için organize edebilecek üçüncü şahıslara lisans vermeye başladı. Üç yıl içinde dünyada TEDx etkinliklerinde 16.000’den fazla konuşma yapıldı. Bugün 130’dan fazla ülkede her gün beş TEDx etkinliği düzenlenmektedir. Konferans işindeki şaşırtıcı büyümeye karşın, TED konuşmacıları Haziran 2006’da TED.com’un kurulmasıyla çok daha geniş bir izleyiciye tanıtıldı. Site, pazarı denemek için altı konuşma yayınladı.

Altı ay sonra sitede sadece 40 kadar sunum vardı, ancak üç milyondan fazla kez izlenmişti. Belli ki dünya, ilgi uyandırıcı şekilde sunulan büyük fikirlere açtı ve hâlâ aç. 13 Kasım 2012’de TED.com sunumları bir milyar kez izlenmişti ve şimdi günde 1,5 milyon kez izlenmekte. Videolar 90 dile çevrilmekte ve her günün her saniyesi 17 yeni TED sunum gösterimi paylaşılmakta. Chris Anderson’a göre, “Yılda bir kez 800 kişi toplanırdı, şimdi günde bir milyon kadar insan TED konuşmalarını çevrimiçi izliyor. İlk önce deneme olarak birkaç konuşmayı koyduğumuzda öyle coşkulu yanıtlar aldık ki, organizasyonu baş aşağı çevirip kendimizi bir konferans olarak değil de ‘paylaşmaya değer fikirler’ olarak düşünüp bunun etrafında büyük bir web sitesi kurmaya karar verdik. Konferans hâlâ motor ama web sitesi fikirleri dünyaya götüren hoparlör.” 1 Online yayınlanan ilk altı TED konuşması, kendilerine sevgiyle “TED’ci” diyen hayranlar arasında klasik olarak görülür. Konuşmacılar arasında Al Gore, Sir Ken Robinson ve Tony Robbins vardır. Bu konuşmacılardan kimileri geleneksel slayt gösterisi yapmış, diğerleri yapmamıştır. Ama hepsi duygusal, yeni ve akılda kalıcı konuşmalar gerçekleştirmiştir. Bugün TED öyle etkili bir zemin olmuştur ki, ünlü oyuncu ve müzisyenler paylaşacakları fikirleri olduğunda doğruca TED sahnesine gider. Argo filminin yönetmeni Ben Affleck, En İyi Film Oscar’ını aldıktan birkaç gün sonra, Long Beach’te TED’de çıkıp Kongo’daki çalışması hakkında konuştu. Hafta başında U2 solisti Bono dünyada yoksulluğa karşı kampanyaların başarısı üstüne bir sunum yaptı.

Ünlüler ciddiye alınmak istediği zaman TED sahnesine çıkar. Facebook Operasyon Müdürü Sheryl Sandberg, Sınırlarını Zorla adlı çoksatar kitabını, işyerinde kadınlar konusunda yaptığı konuşması TED.com’da yayıldıktan sonra yazdı. TED sunumları insanların dünyaya bakışını değiştirir ve sanat, tasarım, iş, eğitim, sağlık, bilim, teknoloji ve küresel sorunlar alanlarında hareketler başlatmak için sıçrama tahtasıdır. Belgesel yapımcısı Daphne Zuniga 2006 konferansına katıldı. Bunu, “dünyanın en iyi girişimcileri, tasarımcıları, biliminsanları ve sanatçılarının, şaşırtıcı yeni fikirleri –zihin için âdeta bir Cirque du Soleil– sunduğu toplantı” diye tanımlar. 2 “Bunun gibi bir etkinlik yoktur,” der Zuniga. “Dört günlük öğrenme, tutku ve esinlenme …. düşünselliği uyarıyor ama duyduğum fikirlerin yüreğime de dokunacağını hiç düşünmedim.” Oprah Winfrey bir keresinde daha da kısa ve öz ifade etmişti: “TED, parlak insanların diğer parlak insanların fikirlerini paylaşmasını dinlemeye gittiği yerdir.” STEVE JOBS’UN SUNUM SIRLARI TED sunumlarını incelemek için benzersiz bir konumdayım. The Presentation Secrets of Steve Jobs (Steve Jobs’un Sunum Sırları) adında uluslararası çoksatar bir kitap yazdım. Ünlü CEO’ların kitapta ortaya konan ilkeleri kullandıkları biliniyor ve dünyada yüz binlerce profesyonel, bu yöntemi kendi sunumlarını dönüştürmek için kullanılıyor. İlgiden gururum okşanmıştı ama okurların Sunum Sırları’nda incelediğim tekniklerin Steve Jobs’a özel olmadığından emin olmalarını istedim. Apple’ın kurucu ortağı ve teknolojik vizyon sahibi Jobs, tesadüfen, tekniklerin hepsini bir araya getirmekte çok iyiydi.

Teknikler çok “TEDgibi”ydi. Kitapta, Steve Jobs’un 2005’te Stanford Üniversitesi’nde yaptığı ünlü diploma töreni konuşmasının, izleyiciyi etkisi altına alma yeteneğinin harika bir örneği olduğunu belirtirim. İronik olarak, diploma töreni konuşması TED.com’da en sevilen videolardan biridir. Resmen bir TED konuşması olmasa da en iyi TED sunumlarıyla aynı unsurları taşır ve 15 milyondan fazla kez izlenmiştir. “Zamanınız kısıtlı, bu yüzden onu başka birinin hayatını yaşayarak harcamayın. 3 Dogmanın, yani başka insanların düşüncelerinin sonuçlarıyla yaşama tuzağına düşmeyin,” demişti Jobs mezunlara. “Başkalarının düşüncelerinin gürültüsünün kendi içsesinizi boğmasına izin vermeyin. Ve en önemlisi, yüreğinizi ve sezginizi izleme cesaretini gösterin. Onlar bir şekilde gerçekten ne olmak istediğinizi bilirler.” Jobs’un sözleri TED sunumlarından etkilenen insanlara doğrudan hitap etti. Onlar arayıcıdır. Öğrenmeye heveslidir. Statükodan hoşnut olmayıp dünyayı ileri götürecek ilham verici ve yenilikçi fikirler ararlar. Steve Jobs ile, teknikleri bir ustadan öğrendiniz; TED Gibi Konuş’ta her şeyi bulursunuz.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir