Ruşen Çakır – Nereye Gitti Bu Ülkücüler

ON SEK‹Z YILDIR gazetecilik yap›yorum. Birçok konuda yaz› dizileri haz›rlad›m, ayr›ca birçok kitab›m yay›mland›. Kitaplar›mda, önceki dizilerimden istifade etti¤im; baz› kitaplar›m›, yay›mlanmalar›n›n hemen önce ya da sonras›nda yaz› dizisi halinde özetledi¤im oldu. Ama hiçbir zaman bir yaz› dizisini kitaba dönüfltürmedim. Daha do¤rusu elinizdeki kitaba gelinceye kadar dönüfltürmemifltim. Ülkücü hareket üzerine Milliyet gazetesinde 1994 ve 1998 y›llar›nda iki ayr› dizi haz›rlam›flt›m. Bunlar belli bir ilgi görmekle birlikte, ülkücülerin içlerine kapal› yaflamalar›, medyaya, özellikle de benim gibi “solculu¤u tescilli” gazetecilere güvenmemeleri nedeniyle bir noktada gelip t›kanm›flt›k. Vatan’da, Genel Yay›n Yönetmeni Tayfun Devecio¤lu bana MHP ile ilgili bir dizi haz›rlamam› önerdi¤inde, geçmiflteki deneyimlerin belki bir ad›m ötesine geçebilece¤imi umdum. Amac›- m›z yaklafl›k 40 y›ll›k bir siyasi hareketin, özellikle de son y›llar›n›n muhasebesini yapmakt›. Ama bu harekette elefltiri ve özellikle özelefltiri gelene¤inin tam oturmad›¤›n› bildi¤im için iflimizin çok zor olaca¤›n› düflünüyorduk. Dizi bafllar bafllamaz karfl›laflt›¤›m›z genifl, yo¤un, aktif ve olumlu ilgi bu nedenle bizi çok flafl›rtt›. Asl›nda röportajlar için ilk görüflmeleri yapmaya bafllad›¤›m›z andan itibaren ülkücü harekette çok fleylerin de¤iflmifl ve de¤iflmekte oldu¤unu görmeye bafllam›flt›k. Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Dizi çal›flmalar›na, 12 Ekim 2003 tarihinde yap›lacak olan MHP 7. Kongresi için adaylar›n yavafl yavafl ortaya ç›kmaya bafllad›¤› Haziran ortas›nda bafllad›k ve ilk bölüm 6 Temmuz’da yay›mland›. ‹lk günden itibaren diziyi gazeteden takip eden ülkücülere, hareketlerinin dünü, bugünü ve gelece¤i hakk›nda görüfllerini yollamalar›n› istedik, dördüncü günden itibaren de bunlar› “Taban Konufluyor” bafll›¤›yla yay›mlad›k.


Günde ortalama yüz e-posta ve faks geldi. Türkiye’nin dört bir yan›ndan yazan, de¤iflik siyasi oluflumlardan yüzlerce ülkücü en samimi duygular›n›, öfkelerini, elefltirilerini, beklentilerini, hayal k›r›kl›¤› ve umutlar›n› bize ilettiler. Daha önceki dizilere gelen az say›da mektup sahiplerinin ço- ¤u, ülkücü hareketin sorunlar›n› tart›flmak yerine benim ve o gün çal›flt›¤›m gazetenin “gizli niyetleri”ni sorgulamay› tercih etmifl, bu arada akla hayale gelmedik küfür ve hakareti de esirgememiflti. Bu sefer gelen mektuplardaysa hiç ama hiç küfür ve hakaret yoktu. Gelen mektuplar›n çok az› imzas›zd›, hatta birço¤una sahipleri aç›k adresleri ve telefon numaralar›n› da eklemifllerdi. Dizi boyunca gelen tepkilerden ve bitmesinin hemen ard›ndan izledi¤im Kayseri’deki Erciyes Zafer Kurultay›’ndaki temaslar›mdan, bu mektuplar›n, dizinin en çok ilgi gören bölümü oldu¤unu ö¤rendim. Baflta belirtti¤im, diziden kitap yazmama ilkemi büyük ölçüde bu mektuplar nedeniyle çi¤niyorum. Gazetede yer darl›¤› nedeniyle mektuplar›n ço¤unu yay›mlayamad›k, bu kitaptaysa, imzal› mektuplar›n hepsini, kuflkusuz k›saltmak zorunda kalarak da olsa yay›ml›yoruz. Bu çal›flmada öngördü¤ümüz sadece iki görüflmeyi gerçeklefltiremedik. Bunlardan Nevzat Köso¤lu’nun yerini doldurman›n imkân› yoktu, MHP Genel Baflkan› Devlet Bahçeli’nin yoklu¤unuysa çok say›da kurmay›yla görüflerek telafi etmeye çal›flt›k. Bu arada, dizi boyunca, gerek okuyucular›n uyar›s›, gerek görüfltü¤ümüz baz› ülkücülerin tavsiyesi, gerekse de bizzat kendilerinin aramas› sonucu planlar›m›z›n d›fl›nda yeni isimlerle de röportaj yapt›k. 10 NEREYE G‹TT‹ BU ÜLKÜCÜLER? Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Taraflar›, suçlamalar›, sorunlar›, tart›flma ve polemikleri bu kadar bol olan bu denli hassas bir konuyu, k›r›p dökmeden, objektif bir flekilde, bütün boyutlar›yla ele almaya, özetle iyi bir gazetecilik yapmaya çal›flt›k. Yaz› dizisine en büyük ilgiyi kuflkusuz ülkücüler gösterdi, muhtemelen kitap için de ayn›s› söz konusu olacak. Ancak bu çal›flmay› sadece ülkücüler için haz›rlam›fl de¤iliz. Elinizdeki kitab›n, ülkücü olmamakla birlikte bu hareketi önemseyenler, özellikle farkl› siyasi görüflte olanlar için çok k›ymetli materyaller içerdi¤ini düflünüyorum.

Sonuç olarak, bu kadar köklü, yayg›n ve aksiyoner bir hareketin tarihindeki belki de ilk aç›k muhasebe/sorgulamay›, kaderin garip bir cilvesi olarak, benim gibi “solcu” olan ve bunu hiçbir zaman gizlemeyen bir gazeteci gerçeklefltirmifl oldu. Ankara bürodan Atefl ve Özer baflta olmak üzere Vatan gazetesinden foto muhabiri arkadafllar›ma; Erdal, Sami ve Feridun baflta olmak üzere yaz› ifllerinden arkadafllar›ma teflekkür ediyorum. Kitab›n haz›rlanmas›ndaki emekleri nedeniyle Metis’ten Sedat ve Emine’ye teflekkürler. Ahmet Turan, Süleyman Seyfi, Kemal ve Tan›l’a; katk›lar›ndan dolay› minnetle… Ruflen Çak›r ‹stanbul, A¤ustos 2003 SUNUfi 11 Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir 1 MHP 7. KONGRES‹’NE DO⁄RU 3 KASIM 2002 genel seçimleriyle birlikte ülkücü hareket tam bir kriz içine girdi. ‹ktidar›n ikinci orta¤› MHP, oylar›nda yaklafl›k on puanl›k bir düflüflle yüzde 10 baraj›n›n alt›nda kald›. Muhalefetteki BBP de oy kaybetti. DYP listesinden seçimlere giren ATP’liler de hüsrana u¤rad›lar; t›pk› daha önce DYP’yi veya ANAP’› tercih etmifl ülkücüler gibi. Sonuçta, son anda AKP trenine atlam›fl birkaç isim d›fl›nda TBMM’de ülkücü kökenli kimse yer almad›. 3 Kas›m’dan itibaren ülkücüler flaflk›n, üzgün, hayal k›r›kl›¤›- na u¤ram›fl, y›lg›n ve yorgunlar. Karamsarlar da var, iyimserler de. “Neler atlatt›k biz” diyenler de var, “yoksa bu ifl bitiyor mu?” diye soranlar da. Ortak nokta tümünün kafas›n›n kar›fl›k olmas›. ‹ç demokrasi kanallar›n›n eksikli¤i, elefltiri/özelefltiri gelene¤inin olmamas› iflleri daha da kar›flt›r›yor. “Alparslan Türkefl tüm partililer ad›na düflünür, konuflurdu” diyen Türk Ocaklar› Baflkan› Nuri Gürgür, ülkücü hareketin bugünkü durumunu flöyle özetliyor: “Sanki Türkefl yeni ölmüfl gibi.

” Gerçekten de 4 Nisan 1997 günü baflbu¤lar›n› kaybeden ülkücülerin derin bir krize girece¤i san›lm›fl, 18 May›s 1997’deki kavgal› MHP kongresi bu tahminleri güçlendirmiflti. Fakat Devlet Bahçeli liderli¤indeki MHP 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde oy patlamas› yap›p ikinci parti ç›kmas›ysa herkesi flafl›rtacakt›. “Ülkücü hareket iktidara gelecek” slogan› bundan sonraki hedefin “tek bafl›na iktidar” oldu¤unu gösteriyordu. Art›k ç›ta yükYazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir selmiflti. Bu yüzden üç buçuk y›l sonra yaflanan hayal k›r›kl›¤› o ölçüde büyük oldu. Y›llar sonra, “Ülkücü hareket engellenemez” slogan›na dönüldü. Kuflkusuz hedef tahtas›nda baflta Bahçeli olmak üzere MHP yöneticileri ve bakanlar yer ald›. ‹lk günlerdeki “Apo’yu asamad›- lar, türban› çözemediler” sözleri zamanla unutuldu, yerlerini daha kapsay›c› ve sert elefltiriler ald›. MHP Genel Baflkan› Devlet Bahçeli, 3 Kas›m gecesi, yenilginin sorumlulu¤unu üstlenen ilk siyasi parti lideri olarak sivrilmiflti. “2003 y›l›nda yap›lacak büyük kurultayda MHP’yi yeni yönetime kavuflturmak ve yeni bir genel baflkan önderli¤inde kutsal davam›- z› hedefe tafl›yacak bir yap›y› oluflturmak görevi olacakt›r” diyen Bahçeli, “Yeniden aday olacak m›s›n›z?” sorusunu “Böyle bir aç›klamay› yapan adayl›¤› düflünür mü?” sorusuyla yan›tlam›flt›. 3 Kas›m’›n ma¤luplar›ndan Mesut Y›lmaz ANAP’›, Tansu Çiller DYP’yi, Ufuk Uras ÖDP’yi, Besim Tibuk da LDP’yi b›rakt›. Ama Bahçeli böyle yapmad›. 12 Ekim’deki kongrede aday olaca- ¤›n›, gecikmeli de olsa, 3 A¤ustos’taki Erciyes Zafer Kurultay›’nda, o da dolayl› bir flekilde aç›klad›. Tabii bu arada ülkücü hareket içinde bir dizi tart›flma ve spekülasyona da neden oldu. MHP Genel Baflkanl›¤› için resmen adayl›¤›n› aç›klayan ilk isim Aytekin Y›ld›r›m oldu.

1968’de, Ankara’da SBF ö¤rencisiyken Alparslan Türkefl’in talimat›yla Ülkü Ocaklar› Birli¤i’nin kurulufluna kat›lan Y›ld›r›m üç y›l genel baflkanl›k görevini yürüttü. Ard›ndan uzun bir süre MHP ve ülkücü kurulufllarda herhangi bir görev üstlenmedi. Y›ld›r›m’›n 3 Kas›m seçimlerinde AKP’den adayl›k için baflvurup reddedilmifl olmas›, Bahçeli’yi destekleyen Ülkü Ocaklar› yöneticileri taraf›ndan öne ç›kar›ld›. Bir di¤er “resmi aday”sa Taner Ünal’d›. Aslen inflaat mühendisi olup 20 y›ld›r gazetecilik ve yazarl›k yapan 47 yafl›ndaki Ünal, kendisine “Kemalist bozkurt” dendi¤ini belirtiyor. Ayd›nl›k dergisinde de yaz›lar› ç›kan, ‹P Genel Baflkan› Do¤u Perinçek’le on y›ld›r tan›flt›¤›n› söyleyen Ünal, milliyetçiden çok “millici” bir söylem kullan›yor. 14 NEREYE G‹TT‹ BU ÜLKÜCÜLER? Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Ancak Bahçeli’nin ciddi rakibi olarak iki isim sivrildi: Koray Ayd›n ve Ramiz Ongun. 1997’de Devlet Bahçeli MHP Genel Baflkan› seçilirken en önde gelen destekçilerinden biri olan Ayd›n, 57. hükümette Bay›nd›rl›k Bakanl›¤› yapt›. Yolsuzluk iddialar› nedeniyle görevinden ayr›l›p TBMM Grup Baflkanvekilli¤ine kayd›r›- lan Ayd›n, kongreye yönelik olarak yo¤un bir faaliyet yürüttü, ama hakk›nda hep bir baflka aday lehine son dakikada çekilece¤i spekülasyonlar› yap›ld›. 1970’li y›llar›n ünlü “E¤itimciler Grubu”nun önde gelen isimlerinden olan Ongun’un kararl›l›¤›ndan kimsenin flüphesi yoktu. 1997’deki MHP 5. Kongresi’nde, Devlet Bahçeli ve Tu¤rul Türkefl’ten sonra en yüksek oyu alan Ongun “bozgunu zafere döndürmek” slogan›yla 12 Ekim’deki kongre için yo¤un bir faaliyet yürüttü. Kendisine en büyük destek, baz› “e¤itimci” ülküdafllar›ndan geldi. Bu arada MHP kulislerinde sürpriz bir isim aday olarak dillendirildi: 27 May›s 1960 darbesinin önde gelen isimlerinden, Türk milliyetçili¤inin önemli fikir adamlar›ndan Muzaffer Özda¤’›n o¤lu Prof.

Ümit Özda¤. Kurucusu ve baflkan› oldu¤u Avrasya Stratejik Araflt›rmalar Merkezi (ASAM) ile Türkiye’yi “think tank” kavram›yla tan›flt›ran Ümit Özda¤, uzun bir süre bu konudaki sorular› cevapland›rmad›. Bir silahl› sald›r› sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Muharrem fiemsek ise 18 May›s 1997’deki olayl› kongrede Devlet Bahçeli lehine adayl›ktan çekilmifl, 1997 Temmuz ay›ndaki kongredeyse aday olmam›fl ve Tu¤rul Türkefl’in yan›na oturmufltu. fiemsek’in ad› da 7. Kongre’nin adaylar› aras›nda geçiyordu. Bu arada Mehmet Gül ve Hasan Albay gibi isimler de adayl›k için nab›z yokluyorlard›. 1970’li y›llar›n Ülkü Ocaklar› yöneticisi Gül, MHP ‹stanbul ‹l Baflkanl›¤›’n›n ard›ndan milletvekili seçildi ve MHP’nin en medyatik ismi oldu. Uzun y›llar partinin de¤iflik kademelerinde görev yapan Albay ise, k›rk befl ilde MHP’lilerle yüz yüze temaslarda bulundu.

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir