Ömer Faruk Reca – Bütün Yönleriyle Beden Dili

“Ýletiþimde yepyeni bir boyut keþfedildi: Vücut Dili! Bilim adamlarý sesin, jest ve mimiklerin, tavýrsal iletiþimde sözden çok daha etkili olduðunu söylüyorlar. Artýk bu dili siz de kullanabilirsiniz. Böylece baþkalarýný yalnýz sözlerinizle deðil, vücut dilinizle de etkileyecek, söylenenlerden deðil, söylenmek istenenlerden haberdar olacaksýnýz.” Kiþinin içinde doðduðu, yetiþtirildiði ortamdaki iletiþim tarzýnýn onun düþünme, ifade etme, kendine ve baþkalarýna dönük tutumlarýný etkilemesi kaçýnýlmazdýr. Dolayýsýyla ailedeki, okuldaki ve benzeri toplumsal yaþam alanlarýndaki iliþki biçimlerinin demokratik veya otoriter olmasý, açýk veya kapalý olmasý etkili iletiþimin önünü açacak ya da týkayacaktýr. Eðitimde beden dilinin önemi, iletiþimde beden dilinin önemi kadardýr. Ýletiþimlerimizde, söylediðimiz þeyler kadar söylemediðimiz þeyler de çok önemlidir. Hatta belki de biraz daha fazla önemlidir. Konuþurken duygu ve düþüncelerimizden farklý þeyler söyleyebiliriz, ancak konuþmadýðýmýz (sustuðumuz) zamanlarda beden dilimiz konuþmaya devam eder. Gözlerimiz, beden duruþumuz, mimik ve jestlerimiz, kol ve bacak hareketlerimiz, oturma biçimimizle birçok mesaj veririz. Sözlü mesajlar daha çok düþüncelerimizi yansýtýrken, sözsüz mesajlarýmýz ise dünyamýzla ilgilidir; duygu ve düþüncelerimizi daha gerçekçi yansýtýr. Örneðin, susadýðýnýz zaman ne yaparsýnýz? Önce susuzluðunuzun farkýna varýrsýnýz. Aðzýnýz veya boðazýnýz kurur. Bu, bedensel bir mesajdýr. Sonra susuzluðunuzu gidermek istersiniz.


Susuzluðunuzu gidermek için seçeneklerinizi düþünürsünüz. Su, ayran, kola, çay… Bunlardan en uygun olanýný seçer ve sonra da harekete geçersiniz. Ya hemen yaný baþýnýzda duran bardaða uzanýp suyunuzu içer veya kendinize sýcak bir çay yapmak için ayaða kalkarsýnýz. Böyle sonuca ulaþýr ve susuzluðunuzu giderirsiniz. Eðer içtiðiniz þey susuzluðunuzu gidermemiþse diðer seçenekleri denersiniz. Ben su içtim iþe yaramadý, baþka bir þey denemeyeyim, iþe yaramýyor demezsiniz herhalde… Hülasa, Türkiye’mizin deðerli kalemi Ömer Faruk Reca kardeþimin Beden Dili konulu bu eserini zevkle okuyacaðýnýza inanýyorum. Þimdiden faydalý olmasý ümidiyle iyi okumalar diliyorum. Servet Ünsal Sosyolog 8 Ö. Faruk Reca GÝRÝÞ Beden dili, çaðýmýzýn büyülü iletiþim dillerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bir gizli ilim gibi kabul edilen beden dili, kavrandýðýnda ve pratik hayatta uygulandýðýnda ortaya muhteþem sonuçlar koyabilmektedir. Kadim tarihlerden günümüze kadar iletiþim, çok çeþitli aþamalardan geçmiþtir. Ýletiþim ve haberleþme birbirlerini sýký sýkýya etkilemiþtir. Haberleþme daha genel ve daha kaba usullerle yapýlýrken, günümüzde bunun adý daha ince tabirle iletiþim olmuþ, mesafeler eskiye göre büyük oranda kýsalmýþtýr. Ýlk posta teþkilatý, M.Ö.

1200 yýllarýnda Mýsýrlýlar tarafýndan kurulmuþtur. Sonraki dönemlerde güvercin, duman, bayrak haberleþme ve tanýtma araçlarý haline gelmiþtir. On dokuzuncu yüzyýlýn sonlarýnda ve yirminci yüzyýlýn baþlarýnda telgraf haberleþmeyi saðlarken, radyo ve televizyon yirminci yüzyýla damgasýný vurmuþtur. Özellikle 1950’den sonra televizyon yaygýn haberleþme aracý olmuþtur. O zamanlar birey pasif bir konumdayken ve tek yönlü bir haber akýþý saðlanýrken, þimdi birey iletiþim sürecinin içinde aktif bir rol oynar. Ýki binli yýllar (milenyum) bireysel iletiþimin tozu dumana kattýðý yýllardýr. Bilgisayar, cep telefonlarý, internet gibi araçlar bireyin iktidarýný müjdeler gibi görünmektedir. Bu teknolojik bulgular insan psikolojisi ve davranýþý üzerinde de gözle görülür deðiþikliklere sebep olmuþtur. Örneðin; farklý davranýþ, stil ve mimikler sergilemek teknolojik geliþmenin modern insan üzerindeki etkilerindendir. Ýþte, gelinen en son noktada ‘Beden Dili’, milenyumda ulaþýlan birey otoritesini sembolize eder sanki. Dahasý; yüz okuma sanatý, yazý ve imza okuma sanatý (kriminal incelemeler), Braille alfabesi (parmak uçlu taný ve teþhis), telegram, düþünce okuma sanatý, iþaret dili gibi dehþet verici bulgular ortaya çýkmýþtýr. Ýletiþim, kitle iktidarýndan birey iktidarýna dönüþmüþtür. 20-30 yýl önce metafizik inanýþlar olarak deðerlendirdiðimiz ya da batýl inançlar diye burun kývýrdýðýmýz olgular bugün hakikate dönüþmüþtür. Bu hakikatleri kavrayanlar, insaný her yönüyle çözmeyi baþarmýþlar. Geliþmiþ ülkelerde beden dilinin negatif boyuttan pozitif boyuta geçirilmesi çalýþmalarý hýzla sürüyor.

Tiyatrolarda, güvenlik kurumlarýnda, özel þirketlerde beden dili dersleri alýnmakta. Peki, bu muhteþem ilmi (beden dili ve imaj) bu kitabýmýzda nasýl ele alacaðýz? Beden dilini 2 kategoride deðerlendiriyorum: “Kendimiz ve Diðerleri” Buradaki temel yaklaþým, kendimizi objektif bir þekilde deðerlendirebilmek ve karþýmýzdakileri anlamak! Kendi beden dilimizin farkýna varmak, beden dilimizi pozitif anlamda konuþturmak ve konuþulan diðer beden dillerini okuyabilmek, insanlarýn iç alemlerini davranýþlarýndan çözümleyebilmek. 10 Ö. Faruk Reca * Kendimiz ve Ailemiz * Kendimiz ve Patronumuz * Kendimiz ve Personelimiz * Kendimiz ve Müþterilerimiz * Kendimiz ve Aþkýmýz * Kendimiz ve Öðrencilerimiz Bir söz vardýr: “Ne kadar konuþursan konuþ, anlattýklarýn, karþýndakinin anlayacaðý kadardýr.” Oysa karþýmýzdakinin bizi çok daha fazla anlamasýný saðlayabiliriz. O halde yeni bin yýlýn kapýsýndan içeri girmiþ bulunuyorsunuz… Hoþ geldiniz!

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir