Ruşen Çakır – Recep Tayyip Erdoğan

RECEP TAYY‹P ERDO⁄AN, 1994 y›l›nda ‹stanbul Belediye Baflkanl›¤›’na seçildikten sonra parti içinde ayr›flma ihtimalini soranlara, bunun medyan›n kas›tl› bir propagandas› oldu¤unu söylüyordu: “RP’yi kendi içinde bölme, parçalama çabas›. Düflmanca… Maalesef öyle de¤erlendiriyorum. Zira benim böyle bir iddiam, bu yönde bir ad›m›m yok. Bana, Rabbimin kader plan› içinde takdir etti¤i rol neyse, bugüne kadar o rolü oynad›m.” Necmettin Erbakan ile hep usta-ç›rak iliflkisi içinde oldu¤unu vurgulayan Erdo¤an için Erbakan bir ustayd› ve ustaya vefas›zl›¤› düflünemezdi ve düflünmeyecekti de: “Kald› ki siyasette benim hocamd›r Erbakan. Usta-ç›rak iliflkisidir bizimki. fiu anda da böyle bir vefas›zl›¤›n, yanl›fl›n içinde olmay› hiçbir zaman düflünmedim; istemem.” (Tempo dergisi, 28 Kas›m 1996) Fazilet Partisi’nin laikli¤e karfl› eylemlerin oda¤› oldu¤u gerekçesiyle kapat›lmas›ndan sonra 14 A¤ustos 2001 tarihinde Adalet ve Kalk›nma Partisi’ni (AK Parti) kuran Erdo¤an, böylelikle ustas›n›n dükkân›n›n karfl›s›na kendi dükkân›n› açm›fl oldu. Erdo- ¤an’›n partisi merkez sa¤daki kitleleri yan›na çekmeyi ve böylelikle iktidara gelmeyi hedefliyor. Elinizdeki kitap, Erdo¤an’›n çocuklu¤undan bu yana geçirdi¤i bütün aflamalar› anlat›yor. Dolay›s›yla uzun bir süreci kapsayan ve bu gidiflle daha da sürece¤i anlafl›lan bir dönüflümün öyküsünü anlat›yor. Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Kitab›n “Kas›mpaflal› ‹slamc›” bafll›kl› birinci bölümü Fehmi Çalmuk, “Globalist Muhafazakâr” bafll›kl› ikinci bölümü ise Ruflen Çak›r taraf›ndan kaleme al›nd›. Fakat her birimiz di¤erinin bölümüne katk›da ve hatta müdahalede bulunduk. Sonuçta ortaya kolektif bir kitap ç›kt›. 8 RECEP TAYY‹P ERDO⁄AN Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir 1KASIMPAfiALI ‹SLAMCI Babam Mustafa Çalmuk’a Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir KASIMPAfiA DED‹KLER‹ DIfiARIDAN BAKINCA batakhane gibi duran Hac›hüsrev, Kulaks›z ve Dolapdere’nin, iyi gören gözlerce incelendi¤inde, hem ‹stanbul hem de dünya kültürü içinde önemli birer renk olduklar› anlafl›l›r.


Bu mahallelerde yankesici ve h›rs›zlar›n yan›nda müzisyenler, ressamlar ve sinema oyuncular› da yaflar. Bu mahallelerin içinden, son zamanlarda avangard mizahç›lar›m›z da ç›km›flt›r, caz yapan Roman vatandafllar da. Tüm bu semtlerin merkezi durumunda olan Kas›mpafla’ya gelince iflin renginin tamamen de¤iflti¤ini görürüz. Burada geçmiflten günümüze, Türk ve dünya kültürüne önemli katk›larda bulunan insanlar yetiflmifltir. Örne¤in Evliya Çelebi tam bir Kas›mpaflal›’d›r. Çelebi, yorgunlu¤unu Kas›mpafla s›n›rlar› içindeki Lo¤usa Hatun Türbesi’nde gidermektedir. Do¤u’ya ilk matbaay› getiren ‹brahim Müteferrika da Kas›mpaflal›’d›r. Dünyan›n en çok okunan mizahç›lar› aras›nda bulunan Aziz Nesin de mütevaz› bir Kas›mpafla evinde do¤mufltur. Heykel sanatç›s› Zühtü Mürido¤lu Kas›mpafla sokaklar›nda büyümüfltür. Dünya ve olimpiyat flampiyonu güreflçi Gazanfer Bilge ile 1948 Londra Olimpiyatlar›’nda tak›m halinde flampiyon olan tüm güreflçiler Kas›mpafla Spor Kulübü’nden ç›km›flt›r. Ok branfl›nda dünya ve Olimpiyat fiampiyonu Yücel Cavkaytar da bu semtin çocu¤udur.1 Bu semtin bir çocu- ¤u daha vard›r. Ve kendisi hikâyemizin kahraman› olacakt›r: Recep Tayyip Erdo¤an. 1. 1921 Kas›mpaflal›lar Derne¤i aç›klamas›, Hürriyet, 14 fiubat, 2000.

Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Türkiye’nin mahallelerinde bir yaflama kültürü vard›r. Bu kültürün ittifak noktas›, kutsal› mahalledir. Mahallenin mal›, mülkü, namusu, onuru bütün mahallelinin omuzundad›r. Mahallede güvercin, d›flar›da ise flahin olmak esast›r. Kas›mpafla da bu mahallelerden birisidir. Ama bir farkla: Kas›mpafla’y› farkl› k›lan gizli bir anayasas› olmas›d›r. Bu gizli anayasaya k›saca “racon” denir. Yaln›z Kas›mpaflal›lar taraf›ndan bilinen bu raconunun unutulmamas› gerekir. Tayyip Erdo¤an Kas›mpafla’n›n raconunu flöyle aç›klar: “Kas›mpaflal› olmak net olman›n, mert olman›n ad›d›r.”2 Kas›mpafla’n›n baz› bölgelerinde suça meyilli, suçun içinde olan insan say›s› fazlad›r. En eski ‹stanbul varofllar› buradad›r. Varofllarda, yankesiciler, eroinmanlar, gece âleminin e¤lendiricileri vard›r. Romanlar, Ermeniler, Rumlar, Museviler, Türkler hep bir arada yaflar… Sanat müzi¤inin önemli isimlerinden Muazzez Ersoy, çocukluk y›llar›n›n geçti¤i Kas›mpafla’n›n bu havas›n› flöyle anlat›r: “Bizim bir komflumuz Ermeni ise bir di¤eri Rum veya Musevi olabilirdi. Bir arada hoflgörülü ve uyum içinde yaflamay› baflarabiliyorduk. Bir de sokak e¤lencelerini, sokak dü¤ünlerini hiç unutamam.

Hep beraber söylenir, hep beraber oynan›rd›. Kas›mpaflal›lar s›cakkanl› ve heyecanl› insanlard›r. Bitirim dedi¤imiz insanlara s›kça rastlan›rd›. Delikanl›l›¤a s›¤mayacak davran›fllar karfl›s›nda tepkisiz kal›nmaz, gereken yap›l›rd›. Bu yüzden kavgalar da pek eksik olmazd›. Fakat her fleye ra¤men, Kas›mpafla ile ilgili an›lar›m› düflündü¤ümde yüzümde ac› de¤il tatl› bir tebessüm kal›r.”3 Böyle bir âlemde hayatlar›n› sürdüren Kas›mpaflal›lar racon gere¤i oturduklar› semtte suç ifllemezler. Gizli anayasalar› bunu emreder. Yanl›fl yapan ise mahalleli taraf›ndan cezaland›r›l›r… 12 RECEP TAYY‹P ERDO⁄AN 2. Hürriyet, 15 fiubat, 2000. 3. Hürriyet, 14 fiubat, 2000. Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Batakl›k Çiçe¤i Erdo¤an Bir zamanlar ‹stanbul’da tulumbac›lar vard›. En iyi tulumbac›lar da Kas›mpafla’dan ç›kard›. Atefle meydan okur, içine dalarlard›.

Kas›mpaflal›larda tulumbac›lardan kalan bir gelenek vard›r. Bu, ortak “vücut dili”dir. Kald›r›m kenar›nda tezgâh alt›nda hap pazarlay›p, tezgâh üstünde k⤛t mendil satan kad›nlardan, koltu¤una yan oturmufl dolmufl floföründen, yolda yürüyen kabaday›s›na kadar herkeste ayn› vücut dili hâkimdir. Erdo¤an’da da bu vücut dilini görürsünüz: Sa¤ omuz devaml› öndedir, hafif e¤ik. Sol omuz arkadad›r. Bu durufl, Kas›mpafla durufludur. Tayyip Erdo¤an’a göre, “Kas›mpaflal› olmak bir sevdad›r.” Erdo¤an, Kas›mpaflal›l›k söz konusu oldu¤unda tereddüt etmeden “Kas›mpafla’n›n, Kas›mpaflal›lar›n yan›nda olurum,” demiflti. Oldu da! Onlar› ne belediye baflkanl›¤› s›ras›nda, ne de cezaevinde yatarken unuttu. Tayyip Erdo¤an için Kas›mpafla çok fley ifade eder. Kas›mpafla’ n›n tarihsel önemini flöyle anlat›r: “Tarihi derinli¤i çok eski olan Kas›mpafla ile ilgili çirkin yak›flt›rmalar› çok haks›z buluyorum. Özellikle Osmanl› tarihi içerisinde elit kadrolar›n iskân bölgesi olan Kas›mpafla, son dönemlere kadar ülke hizmetinde bulunan birçok yöneticileri de ba¤r›ndan ç›kartm›fl bir semttir. ‹stanbul’un fethine tan›kl›k etmifl olan bu semt özellikle de gerek sivil gerekse askeri yönetimlerin de iskân edildi¤i aland›. Yanl›fl yönetim anlay›fllar› neticesinde, yanl›fl planlamalarla yo¤un izinli ve izinsiz yerleflimle sosyal yap›s› de¤iflen Kas›mpafla, bugün tasvip edilmeyecek bir s›k›nt›y› yafl›yor. Tayyip Erdo¤an olarak, çocuklu¤umun en güzel günlerini, Kulaks›z-Okmeydan›’ndan Mecidiyeköy hatta Levent’e kadar olan bölgedeki o genifl alanlarda, dut bahçelerinde, tarihi dikilitafllar ve niflantafllar›n aras›nda arkadafllar›mla birlikte yaflad›m.

Kas›mpafla bir tarihtir, Kas›mpaflal› olmak bir kültürdür ve Kas›mpafla geçmifliyle net ve mert olman›n odaklaflt›¤› bir mekând›r.”4 KASIMPAfiA DED‹KLER‹ 13 Yazar ve Yayıncı tarafından telif hakları serbest bırakılmış eserdir Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi muhabirlerinden Wolfgang Koydl, 3 Aral›k 1999 tarihinde yay›mlanan Kas›mpafla konulu yaz›s›nda Tayyip Erdo¤an’› flu sözlerle tan›ml›yordu: “Batakl›k çiçe¤i.” Koydl, bununla da kalmay›p Kas›mpafla’n›n, daha do¤rusu Kas›mpaflal›lar›n bir düflünden bahsediyordu. Yani, Tayyip Erdo¤an’›n gerçeklefltirdi¤i bir düflten: “Hepsinin gururlanmak için bir sebebi var. Çünkü, Allah biliyor ya, Kas›mpafla’da büyüyüp de öyle büyük adam olana pek rastlanm›yor. Kas›mpafla, Pera’dan afla¤›ya inen ve Haliç’in sular›n›n en kötü kokular›n› sald›¤› semt. Burada çingeneler olmal› ya da sokakta yürüyen insan› elindeki jiletle tedirgin eden yankesiciler. Kas›mpafla deyince her fley mümkün de, buralardan birinin koskoca ‹stanbul’a belediye baflkan› olmas› pek inan›las› de¤il. Ama Recep Tayyip Erdo¤an bu düflü hem kendi için, hem de Kas›mpaflal›lar ad›na gerçeklefltirdi. Rizeli fakir bir göçmenin o¤lu olarak önce ‹stanbul metropolünün belediye baflkan› olmay› baflard› ve ülke çap›nda tan›nan bir politikac› haline geldi. Bugün birçoklar› onu gelecek yüzy›lda Türkiye’nin politik umudu olarak görüyor. Üstelik politik kariyeri yasakl› oldu¤u halde.”5 Tayyip Erdo¤an y›llar sonra siyasete at›ld›¤›nda önüne Kas›mpaflal› olmas›ndan dolay› baz› benzetmeler de ç›kacakt›. Milli Görüfl içinde s›k› Erbakanc› olarak bilenen El Aziz gazetesi, Tayyip Erdo¤an’› flöyle niteleyecekti: “Kas›mpafla haylaz›.”6 Erdo¤an bu sözlerden hiç al›nmad›¤›n› birçok kere ortaya koydu.

“Zaten haylaz olunmazsa bu ifller yap›lamaz. Bat›p ç›kmak haylaz insanlar›n iflidir.”7

.

PDF Kitap İndir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir